Maatregel

Pas een frequentieregeling toe op compressoren van onder andere de koel-, vries- en persluchtinstallaties

De vraag van een compressor varieert vaak en sterk. Je hoeft de motor van een compressor daarom niet altijd op volle kracht te laten draaien. Gebruik een frequentieregelaar om het toerental van de motor aan te passen aan de actuele vraag. Zo bespaar je energie.
In het kort
Besparing

De vraag van een compressor varieert vaak en sterk, omdat de koelcapaciteit die nodig is steeds verandert. Je kunt een frequentieregeling gebruiken om de hoeveelheid koude nauwkeurig af te stemmen op de behoefte. Zo maak je de compressor energiezuiniger. Ook verleng je de levensduur van de motor, omdat deze minder vaak hoeft in en uit te schakelen.

Je kunt de frequentieregeling later inbouwen. Het is dan wel belangrijk dat er voldoende ruimte beschikbaar is en dat de functionaliteit van de motor niet wordt verminderd. In een installatie waarin meerdere compressoren parallel werken, hoef je alleen de compressor met het grootste regelvermogen van een frequentieregelaar te voorzien.

Bij een installatie waarin meerdere compressoren parallel opereren, dient alleen de compressor met het grootste regelvermogen van een frequentieregelaar te worden voorzien. Vanaf 1 januari 2015 is de IE3 richtlijn voor de efficiency van elektromotoren van kracht. Daardoor hebben veel motoren van na deze datum al een frequentieregelaar ingebouwd.

De kosten voor het investeren in een frequentieregeling variëren. Dit is op basis van het type compressor en het vermogen ervan. Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan dit resulteren in energiebesparingen tot wel 20%. De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer 2 jaar.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Voer deze maatregel alleen uit wanneer de motor dagelijks meer dan 5 uur wordt gebruikt. Is het minder? Dan kun je beter wachten tot de motor aan vervanging toe is.
  • Let op: recente motoren hebben vaak al een frequentieregeling. Je hoeft dan geen aparte regeling te installeren.
  • Met de frequentieregelaar verminder je de belasting op de installatie waardoor je ook minder onderhoud hoeft te doen.
  • Onderzoek zelf welke motoren in het bedrijf aanwezig zijn en controleer de leeftijd. Oudere motoren zullen vaker geen frequentieregelaar hebben.
De wet

Er is een compressor zonder frequentieregeling aanwezig, aangedreven door een elektromotor met een elektrisch vermogen van ten minste 8 kW. De efficiëntieklasse van de elektromotor is ten minste IE2.

Er is voldoende ruimte in de regelkast om de frequentieregelaar te kunnen plaatsen, óf de frequentieregelaar kan nabij de elektromotor worden geplaatst.

Zelfstandig moment: Bij meer dan 1.300 draaiuren per jaar.

Natuurlijk moment: Bij meer dan 1.000 draaiuren per jaar.

Niet van toepassing.

Planner