Maatregel

Pas een frequentieregelaar toe op de ventilator van de centrale stofafzuiging

De ventilator van de centrale stofafzuiging hoeft niet altijd even hard te draaien. Met een frequentieregelaar kun je het toerental van de motor afstemmen op de vraag. Zo draait de ventilator niet constant op hoog vermogen en bespaar je energie.
Droogkamer
In het kort
Besparing

De ventilator in de centrale stofafzuiging draait constant op hoog vermogen. Zo is op iedere werkplek altijd het gewenste vermogen voorhanden. Dit is niet nodig als de werkplekken niet in gebruik zijn.

Een frequentieregelaar zorgt ervoor dat het toerental van de motor zich aanpast aan de vraag. Zo draait de ventilator niet constant op hoog vermogen en bespaar je energie.

Het installeren van een frequentieregeling maakt de machine energiezuiniger én het verlengt de levensduur van de motor. De motor is ten minste van efficiëntieklasse IE2.

De frequentieregeling kun je later inbouwen, mits daar voldoende ruimte voor is. Uiteraard mag de functionaliteit van de motor niet verminderen door deze regelaar.

Vraag een offerte aan bij je huisinstallateur. Een frequentieregelaar verkrijgbaar vanaf circa EUR 110.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Voer deze maatregel uit bij een gebruik van 6 uur per dag of meer. Als het gebruik slechts 4 uur per dag is, dan kun je deze maatregel uitvoeren als de motor aan vervanging toe is.
  • Door de constantere druk ontstaat er minder belasting op de installatie en is er minder onderhoud nodig.
  • Onderzoek zelf welke motoren in het bedrijf aanwezig zijn en controleer het bouwjaar. Oudere motoren beschikken vaak niet over een frequentieregelaar.
  • Voer deze regeling uit op een stofafzuiger. Het is niet gewenst dat stof in de kanalen blijft liggen. Blijf dus werken met een behoorlijke snelheid.
  • In de praktijk blijkt dat recente motoren vaak een frequentieregeling hebben omdat ze hiermee het beste functioneren. Een aparte regeling is kostbaar.
De wet

Er is een centrale stofafzuiging aanwezig die meerdere werkplekken bedient, maar waarvan de ventilator niet frequentiegeregeld is.

  • Er mag geen stof neerslaan in het systeem als gevolg van de verlaging van de motorsnelheid.
  • De frequentieregelaar kun je in de bestaande regelkasten óf vlakbij de elektromotor plaatsen.
  • De ventilator van de centrale stofafzuiging heeft een efficiëntieklasse IE2 of hoger.

Zelfstandig moment: bij meer dan 1.600 gebruiksuren van de centrale stofafzuiging per jaar._x000D_
Natuurlijk moment: bij meer dan 1.000 gebruiksuren van de centrale stofafzuiging per jaar.

Controleer het afzuigsysteem regelmatig op vervuiling.

Planner