Maatregel

Pas een energiezuinige regeling toe op infraroodwarmtelampen

Infraroodlampen voor de verwarming van pasgeboren dieren verbruiken veel energie. Het dimmen van de infraroodlampen na een paar dagen vermindert het energieverbruik. Dit heeft geen impact op de levenskwaliteit van de dieren.
Biggenlamp
In het kort
Besparing

Tijdens de eerste levensdagen heeft een pasgeboren dier veel extra warmte nodig. Vloerverwarming en infraroodlampen kunnen die warmte leveren, maar kosten veel energie.

Na een paar dagen is extra verwarmen minder nodig, zonder dat de levenskwaliteit van de dieren wordt beïnvloed. Met een halveringsschakelaar of dimmer kun je infraroodlampen dimmen zodat deze minder elektriciteit verbruiken.

Je kunt tot wel 50% van het energieverbruik van de lamp besparen. Een dimmer kun je verkrijgen vanaf circa EUR 15,00. Je verdient deze investering binnen 1 jaar terug.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Voer deze maatregel uit bij gebruik vanaf 15 uur per week (2 uur per dag).
  • Combineer een armatuur met spaarschakelaar niet met een dimmer. De levensduur van de lamp is dan aanzienlijk korter.
De wet

Er zijn infraroodwarmtelampen aanwezig voor het verwarmen van jonge dieren. Deze hebben geen regeling om de brandsterkte aan te passen.

Niet van toepassing.

Natuurlijk moment: bij meer dan 800 branduren per jaar.

Niet van toepassing.

Planner