Maatregel

Pas een energiezuinige koelinstallatie toe voor de koeling van serverruimten

De koeling van de serverruimte gebeurt meestal met een speciale koelmachine. Deze systemen zijn vaak niet erg efficiënt.
Serverrruimte
In het kort
Besparing

Bij het koelen van de serverruimte is het belangrijk om op zoveel mogelijk manieren efficiënt te zijn. Een van de belangrijke aspecten hierbij is de efficiëntie van de koelmachine. Je meet dit met de COP: dit is de verhouding tussen de hoeveelheid warmte die de koelmachine produceert en de hoeveelheid energie die hij daarvoor verbruikt, meestal elektriciteit.

Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de koelmachine werkt. Met een hoge COP kan de koelmachine meer warmte produceren met dezelfde hoeveelheid energie, wat betekent dat hij efficiënter is in het koelen van de serverruimte.

Werkt de koelmachine niet efficiënt? Dan is het verstandig om deze te vervangen. Zo bespaar je meteen kosten. Als de efficiëntie redelijk is, is het nog steeds aan te raden om deze te vervangen. Dit kun je dan het beste doen op het moment van vervanging.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Kijk naar de SEER-waarde als je een airconditioningsysteem selecteert. SEER staat voor Seasonal Energy Efficiency Ratio en geeft aan hoe efficiënt de airco kan koelen in verhouding tot de hoeveelheid elektriciteit die wordt verbruikt. Een hogere SEER-waarde betekent dat de koeling efficiënter is.
  • Overweeg meer maatregelen: naast het gebruik van een efficiënte airconditioning zijn er ook andere manieren om de serverruimte efficiënt te koelen. Denk aan het gebruik van isolatie, het optimaliseren van de luchtstroom in de ruimte, het monitoren van de temperatuur en het verminderen van onnodige warmtebronnen. Zorg ervoor dat deze maatregelen regelmatig worden geëvalueerd.
De wet

Er is een serverruimte aanwezig met een opgesteld vermogen aan ICT-apparatuur van ten minste 5kW. Voor het koelen van deze ruimte wordt gebruik gemaakt van een koelinstallatie met directe expansiekoeling.

De COP (Coefficient of performance) van de huidige koelinstallatie is 3,5 of lager.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Planner