Maatregel

Pas een elektrische combisteamer toe in plaats van een gasgestookte variant

Vervang een combisteamer op gas door een elektrische. Gas heeft weliswaar voordelen, maar aardgas is beperkt en draagt bij aan het klimaatprobleem.
In het kort
Besparing

Een combisteamer kookt verschillende soorten gerechten tegelijkertijd zonder dat geuren of smaken zich vermengen. De machine gebruikt hete lucht, stoom, of een combinatie van beide en wordt aangedreven door gas of elektriciteit.

Gas heeft een hoger rendement en lagere energiekosten, maar het is een eindige fossiele brandstof die bijdraagt aan het klimaatprobleem. Daarom is elektriciteit een milieuvriendelijkere optie.

Elektrische apparaten zijn vaak goedkoper in de aanschaf dan gasgestookte apparaten. Echter, ze kunnen tot wel 5 keer zoveel energie verbruiken. Gasgestookte apparaten hebben meestal een langere levensduur. De prijs hangt sterk af van het type en soort apparaat.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Kies voor een elektrische combisteamer. Deze heeft een wat hoger energieverbruik, maar is beter voor het milieu.
  • De aansluitcapaciteit in het gebouw moet voldoende zijn om de benodigde grote vermogens te ondersteunen.
  • Deze maatregel is verplicht wanneer je het apparaat vervangt en het jaarlijkse elektriciteitsverbruik minimaal 50.000kWh is. Of wanneer het aardgasverbruik niet hoger is dan 170.000m³ per jaar.
  • Overweeg zonnepanelen als een manier om de benodigde elektriciteit voor de combisteamer op te wekken. Houd er rekening mee dat de stroom niet kan worden gesaldeerd bij een grootverbruikaansluiting. Raadpleeg deskundigen voor een passende oplossing.
De wet

Er is een gasgestookte combisteamer aanwezig.

De bestaande elektriciteitsaansluiting heeft voldoende capaciteit en er is voldoende transportcapaciteit beschikbaar op het elektriciteitsnet.

Natuurlijk moment: het elektriciteitsgebruik is ten minste 50.000kWh en het aardgasgebruik is ten hoogste 170.000m³ per jaar.

Niet van toepassing.

Planner