Maatregel

Pas een condensordrukregeling op buitenluchttemperatuur toe op de koelinstallatie

Een koelinstallatie werkt energiezuiniger als je een automatisch systeem gebruikt om de condensordruk te regelen. Deze past de druk aan op basis van de buitentemperatuur. De condensor geeft de opgenomen warmte buiten af. Zo kun je energie besparen.
Ventilatie
In het kort
Besparing

Als je een automatisch systeem gebruikt dat zich aanpast aan de buitenluchttemperatuur, zal de koelinstallatie gedurende het jaar efficiënter werken. Dit komt doordat het temperatuurverschil tussen belangrijke onderdelen van de installatie kleiner wordt.

Hier is een eenvoudige uitleg:

Een koelinstallatie werkt door warmte uit de te koelen ruimte te halen en die naar buiten af te voeren. Daarom is de binnenkant van je koelkast koud en de achterkant warm. De installatie gebruikt een speciale vloeistof om de warmte af te voeren. Dit werkt het beste als de buitentemperatuur ongeveer 15°C lager is dan de temperatuur van dit speciale deel (de condensor).

Normaal staat de installatie standaard ingesteld op een buitentemperatuur van 30°C, ook al is het in Nederland maar een paar weken per jaar zo warm. Met een automatisch systeem dat rekening houdt met de buitentemperatuur, kan de installatie efficiënter werken.

Je kunt een prijsopgave aanvragen bij je vaste installateur. De kosten voor de aanschaf van een condensordrukregeling beginnen bij EUR 1.500 per condensor. Gemiddeld verdien je deze investering binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Deze maatregel heeft meer impact dan je misschien denkt. Elke graad waarmee je de condensortemperatuur verlaagt, resulteert in een energiebesparing van 1,5%.
  • De kosten voor deze maatregel zijn voornamelijk gerelateerd aan de installatie en niet aan het afstellen en onderhoud.
De wet

Er is een koelinstallatie met een vermogen van ten minste 20kWth aanwezig. Deze is voorzien van een elektronisch expansieventiel en werkt het hele jaar met een vaste condensordruk.

  • De bestaande software kan worden aangepast met een variabel condensor-setpoint.
  • De regelkast van de koelinstallatie is bereikbaar en geschikt voor de toevoeging van een buitentemperatuursensor.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Planner