Maatregel

Neem een laagbelaste Uninterrupted Power Supply (UPS) uit bedrijf

Een UPS is een apparaat dat tijdelijk stroom levert aan je server als de normale stroom uitvalt. Een UPS werkt niet optimaal bij een lage belasting. Dan gaat er onnodig energie verloren. Het is dus efficiënter om de UPS zwaarder te belasten en de laagbelaste UPS te verwijderen.
UPS
In het kort
Besparing

Een UPS is een apparaat dat stroom levert aan een server wanneer de normale stroom uitvalt. Het werkt het beste wanneer het volledig wordt gebruikt. Dus het is slimmer om één UPS vol te belasten dan twee UPS’en half te gebruiken. Het is wel belangrijk dat de UPS nog steeds zijn functie behoudt.

Sommige UPS’en worden regelmatig opgeladen en gebruikt. Bij oudere systemen is het opladen en gebruiken minder efficiënt dan bij nieuwere systemen. Modulaire UPS-systemen schakelen automatisch modules in en uit op basis van de vraag naar stroom.

Door UPS’en met een lage belasting te verwijderen en/of modulaire UPS-systemen te gebruiken, kun je de belasting van de overige UPS’en verhogen. Dit leidt tot een hogere efficiëntie, waardoor je energie en kosten bespaart.

De kosten voor het verbeteren van UPS’en kunnen variëren. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte en complexiteit van het UPS-systeem, de aanpassingen die nodig zijn en de gewenste functies.

Soms kunnen de kosten beperkt zijn, bijvoorbeeld als je regelmatig onderhoud uitvoert en de kwaliteit van de batterijen controleert. Wil je meer geavanceerde verbeteringen, zoals het upgraden van oude UPS-modellen, het implementeren van energiebeheersoftware of het toevoegen van redundante systemen? Dan kunnen de kosten hoger uitvallen.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Na verloop van tijd gaan de batterijen achteruit in kwaliteit, vooral bij een stand-by UPS. Als de batterijen minder goed worden, kan de UPS de server niet meer zo lang van stroom voorzien. Controleer daarom regelmatig de kwaliteit van de batterij.
  • Als de UPS ook stroom levert wanneer er geen nood is, dan fungeert hij als een soort stroomfilter. Dit betekent dat de stroom die naar de aangesloten apparatuur gaat, vrij is van elektrische ruis en schommelingen in spanning. Hierdoor wordt de apparatuur beter beschermd en betrouwbaarder.
  • Vraag hulp aan je systeembeheerder voor een efficiënt gebruik van UPS’en.
De wet

Er is een serverruimte aanwezig met een opgesteld vermogen aan ICT-apparatuur van ten minste 5kW. Deze is aangesloten op meerdere UPS’en. Ten minste één UPS wordt gemiddeld minder dan 30% belast.

Er zijn voldoende UPS’en actief om de nagestreefde redundantie in de serverruimte te waarborgen.

Niet van toepassing.

Monitor en registreer (automatisch) de UPS-efficiëntie en de geleverde vermogens en analyseer de uitkomsten.

Planner