Maatregel

Isoleer stoomleidingen en appendages

Ongeïsoleerde leidingen en appendages veroorzaken aanzienlijk warmteverlies in de stoominstallatie. Dit verlies kun je verminderen door deze componenten te isoleren. Hierdoor kun je de opgewekte warmte efficiënter benutten op de plaatsen waar dit nodig is.
Leidingen isoleren
In het kort
Besparing

Warmte gaat verloren tijdens het transport van stoom door buizen, flenzen en afsluiters. Dit verlies wordt gecompenseerd door meer stoom te produceren of deze op een hogere temperatuur te houden. Hierdoor wordt mogelijk een grotere installatie gebruikt of meer stoom geproduceerd dan nodig is.

Het isoleren van leidingen vermindert dit warmteverlies tijdens het transport en zorgt ervoor dat er meer warmte op de juiste locatie aankomt. Hierdoor kun je de stoomproductie verlagen.

Het isoleren van leidingen is relatief eenvoudig. Isolatiemateriaal breng je om de leidingen aan. Deze delen kun je isoleren met bijvoorbeeld glas- of steenwol met een isolatiewaarde van minimaal 2,5m²K/W.

Bij appendages is dit wat complexer vanwege mogelijke inspecties en reparaties. Hier is maatwerk voor nodig, zoals isolatiematten met klittenband of rijgkoord. Het isolatiemateriaal voor stoomleidingen moet bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Vraag een offerte aan bij je huisinstallateur. Je kunt uitgaan van een prijs tussen de EUR 30 en EUR 100 per meter.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Isoleer alleen die delen waar isolatie zinvol is. Niet alle delen moeten geïsoleerd worden, sommige blijven bewust ongeïsoleerd vanwege hun functie.
  • Gebruik hittebestendige materialen zoals glas- of steenwol.
  • De buitenzijde kun je isoleren met isolatiemateriaal en afwerken met een aluminiumplaat en de binnenzijde met pvc- of aluminiumfolie.
  • De minimale isolatie-eis is 2,5m²K/W. Dit is vergelijkbaar met circa 80mm glaswol. Bij hoogwaardiger materialen kan dit mogelijk dunner zijn.
  • Vraag de installateur van de stoomketel om hulp.
  • Onderzoek de volledige installatie en overweeg combinaties met andere maatregelen.
De wet

Bepaalde delen van de stoomketel, zoals mangaten, het ketel-achterfront en de voedingswaterregelklep zijn niet of onvoldoende geïsoleerd.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Voer jaarlijks een (visuele) controle uit naar de staat van de isolatie.

Planner