Maatregel

Isoleer de wanden van verwarmde opslagtanks

Een verwarmde opslagtank verliest warmte door niet-geïsoleerde wanden. Door de wanden van de tank te isoleren, voorkom je warmteverlies en blijft de temperatuur in de tank behouden. Hierdoor daalt het elektriciteitsverbruik. Heeft de verwarmde opslagtank geen beluchting nodig? Isoleer dan ook de bovenkant van de tank.
In het kort
Besparing

Door de wanden van een opslagtank gaat veel warmte verloren. Door wandisolatie blijft het product in de tank beter op temperatuur en is er minder energie nodig om het warm te houden.

Heeft de tank beluchting nodig? Dan kun je deze niet helemaal afsluiten. In dat geval kun je niet rondom isoleren. Als er geen beluchting nodig is, dan kun je ook de bovenkant van de tank isoleren. Daar gaat de meeste warmte verloren.

Vraag een offerte aan bij de leverancier. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Je moet deze maatregel uitvoeren als je het procesvat minimaal 10 uur per week gebruikt.
  • Omdat het specialistische apparatuur betreft mag de maatregel de functie niet aantasten. Vraag daarom de leverancier om advies of hulp.
  • Let op: de Rd-waarde van 1,5m²K/W moet gehaald worden.
De wet

Er zijn niet of onvoldoende geïsoleerde enkelwandige opslagtanks in buitenopstelling aanwezig. Deze worden verwarmd tot ten minste 20°C.

Niet van toepassing.

Zelfstandig moment: de tank wordt meer dan 500 uur per jaar verwarmd.

Controleer regelmatig de staat van de isolatie en herstel het materiaal bij eventuele schade.

Planner

Webinar 15 oktober 2024: Netcongestie begrijpen en oplossen. Initiatief van Rabobank en MKB-Nederland.