Maatregel

Isoleer de wanden van koelcellen om warmte buiten te houden

Het energieverbruik van een koelcel of vriescel hangt af van de isolatie. Als je de isolatie dikker maakt, verbruikt de cel minder elektriciteit omdat de koude langer binnen blijft. Hierdoor bespaar je energie.
Isolatiemateriaal
In het kort
Besparing

Een koel- of vriescel zonder goede isolatie verliest veel koude. Het is slim om de buitenkant van de cel te isoleren. Dit is vooral slim bij lekken of ontbrekende isolatie.

Repareer specifieke problemen zoals doorvoeringen. Je kunt extra isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenkant toevoegen. Het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenzijde is het eenvoudigst.

Kies isolatiemateriaal zorgvuldig vanwege mogelijke condensvorming. Het materiaal moet gesloten cellen hebben, meer dan 15mm. dik zijn, weinig vocht doorlaten en slecht warmte geleiden. Vocht mag niet in de isolatie van de cel trekken.

Het energieverbruik van een koelcel varieert sterk door factoren als afmetingen, temperatuur en de frequentie van de deuropening. Isolatie van de koel- of vriescel is een effectieve maatregel. De investering verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Kies het juiste isolatiemateriaal, zoals purschuim of XPS.
  • Onderzoek zorgvuldig waar er koude lekken zijn, eventueel met een IR-camera.
  • Wees alert op condensatie en koudebruggen (dit zijn plaatsen waar warmte gemakkelijk kan ontsnappen), en voorkom vocht in de constructie van de cel.
  • Vraag de installateur van de koel- of vriescel om hulp.
De wet

Er is een koelcel aanwezig die niet of onvoldoende is geïsoleerd. De isolatiedikte is ten hoogste 15mm (Rd-waarde is 0,5m²K/W of lager).

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer de isolatie regelmatig volgens de leveranciersvoorschriften op beschadigingen en vochtproblemen.

Planner