Maatregel

Isoleer de wanden van het zwembassin

Als de temperatuur van het zwembadwater hoger is dan die van aangrenzende ruimtes, gaat er warmte verloren. Je kunt geld besparen op verwarmingskosten door de zwembadwanden te isoleren, waardoor er minder warmte ontsnapt.
In het kort
Besparing

Onder en naast het zwembad zijn vaak open ruimtes,waar bijvoorbeeld apparatuur staat om het zwembadwater schoon en warm te houden. Als het water in het zwembad warmer is dan de lucht in deze ruimtes, verliest het water warmte. Deze warmte gaat door de wanden van het zwembad naar de aangrenzende ruimtes.

Om te voorkomen dat er warmte verloren gaat, kun je de wanden van het zwembad isoleren. Dit zorgt ervoor dat het water langer warm blijft en zo bespaar je op stookkosten. Het gaat hierbij vooral om de wanden van het zwembad die grenzen aan de ruimte waar de zwembadapparatuur staat, zoals de zwembadpomp en het filtersysteem.

Het is moeilijk om precies te bepalen hoeveel warmte vanuit het zwembad naar de technische ruimte gaat, omdat dit afhangt van verschillende temperaturen en oppervlakken. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Isoleer de wanden met een voldoende dikte isolatie, denk bijvoorbeeld aan PIR met een dikte van 40 mm. Let op: het gaat om een vochtige ruimte dus het isolatiemateriaal dient hiervoor geschikt zijn.
  • De Rc-waarde van de toegepaste gevelisolatie dient 1,8 m2K/W te bedragen.
  • Isoleer ook de installaties zodat de opgewekte warmte daadwerkelijk in het water komt en niet de ruimte verwarmt.
De wet

Er is een verwarmd zwembassin aanwezig met ongeïsoleerde wanden.

  • De gemiddelde temperatuur van het zwembadwater is hoger dan de gemiddelde temperatuur van de omgeving waarin de wanden van het zwembassin zich bevinden.
  • De wanden van het zwembassin zijn goed bereikbaar.

Niet van toepassing.

Voer jaarlijks een (visuele) controle uit naar de staat van de isolatie.

Planner