Maatregel

Gebruik elektrisch handgereedschap als vervanging voor pneumatisch aangedreven gereedschap

Het opwekken van perslucht om gereedschap aan te drijven is minder efficiënt dan het gebruiken van elektrisch aangedreven gereedschap. Vervang daarom zoveel mogelijk persluchtaangedreven gereedschap door elektrisch handgereedschap.
In het kort
Besparing

Pneumatisch gereedschap is licht van gewicht omdat het geen accu of motor heeft. Ondanks het lichte ontwerp, levert het krachtige prestaties en is het prettig om mee te werken.

Echter, het genereren van perslucht vereist veel energie. Daarom is het verstandig om waar mogelijk pneumatisch gereedschap te vervangen door elektrisch gereedschap. Elektrisch gereedschap kan vergelijkbare of zelfs betere prestaties leveren zonder de noodzaak van perslucht, waardoor je efficiënter kunt werken en energie kunt besparen.

De kosten van perslucht zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het type compressor, eventuele lekkages en de werkdruk. Hierdoor is er geen vaste prijs te noemen.

Een pneumatische boorhamer kost ongeveer EUR 125,00 terwijl een boorhamer met accu en lader EUR 300,00 kost. Hoewel dit prijsverschil aanzienlijk is, biedt de accu-boorhamer voordelen zoals meer flexibiliteit, minder onderhoud en een lager energieverbruik.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Elektrisch gereedschap kan vonken veroorzaken. Daarom is het verboden om dit te gebruiken in omgevingen waar snel brand kan ontstaan, zoals een ATEX-omgeving. In dergelijke omgevingen bestaat het risico van gas- en stofexplosies.
  • Houd er rekening mee dat elektrisch gereedschap vaak minder krachtig is dan pneumatisch aangedreven gereedschap.
  • Het verbruik in kWh is lager dan het gebruik van perslucht.
  • Het is verstandig de hele persluchtinstallatie kritisch te beoordelen en daarbij ook de andere maatregelen met betrekking tot perslucht mee te nemen.
De wet

Persluchtaangedreven handgereedschap wordt gebruikt voor toepassingen waar een elektrisch alternatief voor kan worden gebruikt.

Er is een geschikt elektrisch alternatief beschikbaar dat voldoet aan de specifieke eisen van de werkzaamheden zoals voldoende koppel en een handzaam gewicht en formaat.

De gereedschappen worden niet in een ATEX omgeving gebruikt.

Zelfstandig moment: Bij gebruik van het gereedschap van meer dan 6 u/wk.

Niet van toepassing.

Planner