Maatregel

Gebruik een blower voor het schoonblazen in plaats van een persluchtcompressor

Gebruik een blower voor taken zoals het schoonblazen van vloeren en machines waarbij lucht wordt geblazen. Een blower comprimeert de lucht niet, waardoor dit energiezuiniger is dan blazen met perslucht.
Blaaspistool
In het kort
Besparing

Perslucht is een kostbare vorm van energie, omdat er veel energie verloren gaat bij het opwekken.

Gebruik daarom zo min mogelijk perslucht en overweeg het gebruik van een blower of stofzuiger. Deze zijn zuiniger met energie. Kies altijd de oplossing die het beste past bij de situatie.

Je kunt al een stofzuiger krijgen vanaf EUR 100,00. Het energieverbruik van een stofzuiger is slechts een fractie van het energieverbruik van een perslucht blaaspistool. Daarom betaalt deze investering zich snel terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • In de praktijk gebruik je vaak perslucht om zaken schoon te blazen omdat het direct beschikbaar is. Daarom is het belangrijk om een geschikt alternatief bij de hand te hebben.
  • In sommige situaties is er geen andere optie dan blazen met perslucht. In die gevallen is het cruciaal om zuinig met perslucht om te gaan.
  • Een stofzuiger is effectief om stof en vuil te verwijderen, terwijl perslucht het stof en vuil alleen verplaatst.
  • Het is verstandig de hele perslucht installatie kritisch te beoordelen en daarbij ook de andere maatregelen met betrekking tot perslucht mee te nemen.
De wet

Blazen gebeurt met perslucht van ten minste 6 bar.

Het proces moet toestaan dat er met een lagere druk en groter luchtvolume schoongeblazen wordt.

De blower is binnen 10 m van de toepassing te plaatsen.

Zelfstandig moment: Bij gebruik van perslucht voor schoonblazen van meer dan 6 u/wk.

Niet van toepassing.

Planner