Blancheren is een kooktechniek waarbij je voedsel een korte tijd kookt en met koud water afspoelt, zodat het kookproces stopt. Het vervuilde, warme proceswater wordt vaak geloosd in het riool.
Met een warmtewisselaar kun je de warmte van dit water gebruiken om het koude en verse proceswater en/of tapwater (voor) te verwarmen. Een warmtewisselaar is een systeem met platen of buizen, waardoor het vervuilde water zijn temperatuur kan afdragen aan het verse koude water.
Controleer hoeveel m³ proceswater en/of warm tapwater je per jaar gebruikt. Voldoe je aan de voorwaarden van deze maatregel? Bekijk dan samen met een installateur welke mogelijkheden er zijn om een warmtewisselaar te plaatsen in lijn met de proceswaterafvoer en vers wateraanvoer.
Vraag de installateur om hulp. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.
Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!
Er is een blancheur aanwezig waarvan het spuiwater wordt geloosd zónder dat hieruit warmte wordt teruggewonnen.
Zelfstandig moment: bij meer dan 500 gebruiksuren van de blancheerder per jaar.
Controleer de warmtewisselaar regelmatig en maak deze zo nodig schoon.