Maatregel

Dek het zwembad buiten de openingstijden af met zwembadafdekking

Het zwembadwater verliest veel warmte vanwege het grote oppervlak. Als je het zwembad afdekt, voorkom je dat de warmte naar buiten ontsnapt. Hierdoor hoef je minder energie te gebruiken om het water op de juiste temperatuur te houden.
Sport zwembad
In het kort
Besparing

Een zwembad kan veel warmte verliezen via het wateroppervlak. Om dit te voorkomen kun je het zwembad na sluitingstijd afdekken. Dit is vooral handig bij rechthoekige zwembaden.

Het afdekken heeft nog meer voordelen. Er verdampt minder water waardoor de luchtvochtigheid vermindert. Hierdoor hoef je minder te ventileren en te verwarmen, omdat droge lucht sneller opwarmt.

Je kunt het zwembad afdekken met een vaste afdekking of met een chemisch materiaal.

Het gebruik van afdekkingen kan leiden tot een energiebesparing van bijna 70%. Dit is goed voor het milieu en vermindert de exploitatiekosten aanzienlijk. De kosten van deze investering variëren sterk, afhankelijk van de mogelijkheden van het zwembad.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Het afdekken van een zwembad is een logische maar ingrijpende stap. Het is gangbaar bij kleinere zwembaden, maar bij grotere is een bouwkundige afdekking duur.
  • Een zwembadinstallatie is vaak complex en het is moeilijk om de waterkwaliteit stabiel te houden. Als het afdekken van invloed is op de chemische balans van het water, is het misschien geen goede keuze.
  • Deze maatregel is bijzonder effectief voor buitenzwembaden.
  • Onderzoek de volledige installatie en overweeg om deze maatregel te combineren met andere energiebesparende maatregelen.
De wet

Er is een rechthoekig zwembad aanwezig dat onafgedekt achterblijft wanneer het zwembad gesloten is.

Afdekking buiten gebruikstijden mag niet leiden tot overschrijding van de grenswaarden voor vluchtige stoffen in het zwembadwater.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Planner