Duurzaamheidsfonds:

Groen kapitaal voor jouw energie­besparende maatregelen

MKB Nederland
Een initiatief van Duurzaamheidsfonds in samenwerking met MKB-Nederland, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Een duurzaamheidsfonds biedt ‘groen’ geld aan tegen een lage rente, als je het geld gebruikt voor de verduurzaming van je onderneming. Hierdoor hoef je zelf geen geld te investeren en betaal je op de lange termijn minder geld dan bij een reguliere banklening.

Wat is een duurzaamheidsfonds?

Bij een duurzaamheidsfonds kun je tegen een lage rente geld lenen. Die mogelijkheid bestaat omdat groen geld gesubsidieerd wordt vanuit de overheid maar ook banken een groene portefeuille willen creëren.

Bedrijven of consumenten die groen sparen bij hun bank, zouden zonder dat zij het weten, zomaar indirect kunnen investeren in een duurzaamheidsfonds. Als ondernemer kun je betrekkelijk eenvoudig gebruik maken van zo’n fonds.

Een bijkomend voordeel is dat de keuze groot is, waardoor je een aanbieder kunt kiezen met voorwaarden die bij jouw bedrijf past. Er zijn namelijk verschillende soorten duurzaamheidsfondsen. Soms is het een bank. Soms een provincie of zelfs je gemeente. Waar je de lening afsluit is niet altijd relevant.

De voorwaarden zijn over het algemeen vrijwel hetzelfde en komen neer op dezelfde voorwaarden van een gewone banklening. De belangrijkste extra voorwaarde is uiteraard dat je aannemelijk moet kunnen maken dat het geld is bestemd voor energiebesparing en verduurzaming.

Hoe werkt een duurzaamheidsfonds?

Er zijn verschillende aanbieders van duurzaamheidsfondsen. Soms is het fonds van de bank, soms van je provincie. Deze partijen bezitten een stuk kapitaal wat bestemd is voor groene investeringen. Energiebesparing en verduurzaming realiseren binnen een bedrijf valt vaak ook onder deze groene investeringen. Je kunt het fonds daarom het best zien als een groene lening, maar dan zonder de groenverklaring.

Net als bij een gewone lening spreek je van tevoren een looptijd, rente en het leenbedrag vast. Vervolgens kun je de maatregelen gaan nemen en start je met terugbetalen.

BNG duurzaamheidsfonds

Het BNG duurzaamheidsfonds wil een duurzamer zakelijk Nederland creëren. Om dat te realiseren, biedt deze partij geld aan uit een duurzaamheidsfonds. Je kunt kiezen uit een standaard- of maatwerklening. Bekijk meer informatie over dit fonds op de website van het BNG duurzaamheidsfonds.

Op de website refs.nu vind je een overzicht met regionale energiefondsen. Je ziet daar of er in jouw regio een fonds is waar je gebruik van kunt maken.