BespaarGarant:

ESCo: hoe werkt deze financieringsvorm?

MKB Nederland
Een initiatief van Bespaargarant in samenwerking met MKB-Nederland, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Wat is een ESCo?

Een Energy Service Company (ESCo) is een partij die energiebesparende maatregelen voor jouw bedrijf financiert. Zodra zij de installaties geplaatst hebben, los je de financiering af met de gerealiseerde energiebesparing.

Je draagt met een ESCo geen financieel risico omdat de geldverstrekker verantwoordelijk is voor het realiseren van zijn eigen beoogde winst. Na een aantal jaar word je zelf eigenaar van de geplaatste installaties.

Hoe werkt het?

In de overeenkomst met een ESCo omschrijf je welke energiebesparende maatregelen zij uitvoeren en welke energiebesparing die gegarandeerd opleveren.

De energiebesparing levert jouw bedrijf natuurlijk geld op, wat jij vervolgens betaalt aan de ESCo. Daardoor hoef jij als ondernemer geen geld te investeren of een installateur te zoeken. Ook ligt het risico op het daadwerkelijk behalen van het rendement bij de ESCo, niet bij jou.

Je betaalt tijdens de looptijd van het contract net zoveel of iets minder aan je energierekening dan je nu doet, maar aan het eind van de looptijd zijn de installaties wel volledig van jou.

Vormen van ESCo’s

Een Energy Service Company is geen vastomlijnde financieringsmogelijkheid. Iedere ondernemer krijgt daarom een maatwerk regeling aangeboden die past bij het pand. Hieronder enkele voorbeelden van vormen die een ESCo kan aannemen.

  • ESCo-Light: het bedrijf monitort alleen je energieverbruik door middel van energiemanagement, om daarmee energie te besparen.
  • ESCo-Product: de ESCo past één energiebesparende maatregel toe, bijvoorbeeld verlichting of isolatie.

  • ESCo-Installatie: de ESCo maakt grote aanpassingen aan bijvoorbeeld klimaatinstallaties.

  • ESCo-Gebouw: de ESCo richt zich op het complete gebouw, waarbij ook de schil van het pand wordt meegenomen.

Voordelen van een ESCo

Twijfel je of een ESCo iets is voor jouw onderneming? Hieronder een opsomming met de voordelen van deze financieringsmogelijkheid.

  • ESCo’s hebben technische kennis zodat jij je er niet in hoeft te verdiepen.
  • ESCo’s nemen het financieren van energiebesparende maatregelen op zich.
  • ESCo’s hebben ervaring in het regelen van subsidies en fiscale voordelen.
  • Sommige ESCo’s bieden een totaalpakket waarvoor jij alleen akkoord hoeft te geven.
  • De investering komt uit de maandelijkse energiebesparing, waardoor je geen financieel risico loopt.

Voorbeeld

Je hebt een autogarage met energielabel E. Je geeft nu € 2.500 euro per maand uit aan energie. De ESCo sluit met jou een regeling af voor tien jaar. Daarin spreek je af dat de ESCo jouw gerealiseerde energiebesparing ontvangt tijdens de gehele looptijd.

De gegarandeerde energiebesparing in het contract is 40%. Dat betekent dat jouw energiekosten met 40% omlaag gaan en je de ESCo dus die 40% betaalt. De ESCo ontvangt in dit voorbeeld dus (€ 2.500*40% =) € 1.000 per maand. Over de gehele looptijd ontvangt de ESCo € 120.000 euro.

Bespaar je uiteindelijk minder dan € 1.000 per maand? Dan is dat het risico van de ESCo. Bespaar je ineens € 1.100 euro per maand, dan zou je de extra kostenbesparing kunnen delen. Dit dien je wel contractueel vast te leggen. Lees meer over Energieprestatiecontracten op de website van RVO

BespaarGarant

Er zijn een aantal grote aanbieders van ESCo-financiering, ieder met zijn eigen voorwaarden. Meestal zijn het commerciële partijen. BespaarGarant is echter een stichting die een ESCo variant aanbiedt. Zij biedt een prestatiegarantie aan voor ondernemers die hun bedrijf willen verduurzamen. Bedrijven die meer dan € 1.500 euro per maand aan energie betalen en minstens € 500 euro per maand willen besparen, kunnen bij deze stichting terecht.

Stichting BespaarGarant is een initiatief van 5 brancheorganisaties (MKB Nederland, VNO-NCW, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en NVDE), die hun krachten bundelen om drempels weg te nemen bij het opstellen en financieren van verduurzamingsprojecten.