Home | Opslaan van energie I Stappenplan
Opslaan van energie
De vierde stap bij energiek ondernemen
- wat: krijg inzicht in je energieverbruik van uur
- waarom: energieprijzen schommel en er is drukte op het netwerk. Hier wil je grip op krijgen.
- hoe: regel het zelf, gebruik het DEB-dashboard of schakel een adviseur in
Brugtekst van Marcel. Je kunt het!
Direct aan de slag
Energie besparen doe je zo
Mobiliteit speelt een steeds grotere rol in de verduurzamingsdoelen. De overstap naar elektrisch vervoer wordt gestimuleerd door zowel de overheid als marktontwikkelingen, wat niet alleen milieuvriendelijker is, maar ook aanzienlijke energiebesparingen kan opleveren.
Elektrische voertuigen (EV’s) verbruiken minder energie dan traditionele brandstofauto’s en kunnen – wanneer opgeladen met groene stroom – bijdragen aan een duurzame bedrijfsvoering. Bovendien zijn er fiscale voordelen en subsidies beschikbaar die ondernemers kunnen helpen bij de transitie naar elektrisch vervoer.
Naast het verduurzamen van bedrijfswagens kan mobiliteit op andere manieren bijdragen aan energiebesparing. Het optimaliseren van logistieke processen, investeren in laadpalen op eigen terrein en het stimuleren van duurzaam woon-werkverkeer onder werknemers kunnen de energie-efficiëntie van een bedrijf verder verbeteren.
Door slimme keuzes te maken in mobiliteit, kunnen mkb-ondernemers niet alleen hun energiekosten verlagen, maar ook hun bedrijfsimago versterken als duurzame speler in de markt.
Dit wordt Stinis. Masters in Inzicht!
Als professioneel autocoureur en ondernemer helpt Tom Coronel autosportliefhebbers hun passie voor racen te verwezenlijken. Naast zijn raceactiviteiten is Tom Coronel (mede)eigenaar van Coronel Kartracing, waar hij beginnende en ervaren kartrijders begeleidt in hun ontwikkeling.
Tom behoort tot de koplopers in energiek ondernemen. Zo investeerde hij al in 2015 in volledig elektrische karts, waarmee hij de weg vrijmaakt voor een duurzamere toekomst in de karting.
De elektrische karts bieden niet alleen hogere prestaties, maar zijn ook milieuvriendelijker en stiller dan traditionele benzinekarts. Hierdoor creëert hij een unieke ervaring voor zowel recreatieve als competitieve rijders.
Op DEB.nl inspireert Tom mkb-ondernemers over energiek ondernemen. Hij moedigt ondernemers aan om uitdagingen te omarmen en kansen te benutten op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie.
Inzicht: regel het voor je bedrijf in 3 stappen
Stap 1
Begin nu, wacht niet op wetgeving
Wacht niet tot er strengere wetgeving komt rond emissies. Start nu al met de overstap naar elektrisch rijden. Zo heb je de tijd om ervaring op te doen en je bedrijfsprocessen aan te passen.
Ben je benieuwd wat elektrisch rijden oplevert? Check het direct: voer het kenteken van je bestelauto in en vergelijk de maandlasten van een nieuwe diesel met het actuele aanbod van elektrische voertuigen.
Stap 2
Ervaring opdoen met klanten
Maak samen met een klant een concrete businesscase. Onderzoek samen hoe je jouw producten of diensten kunt leveren zonder uitstoot van schadelijke gassen. Dit vraagt wellicht om aanpassingen van beide kanten.
Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je klant een oplaadpunt voor vrachtwagens op zijn terrein installeert zodat je tussendoor kunt laden. Of je kunt afspreken om buiten de spitsuren te leveren.
Stap 3
Maak je hele businessmodel elektrisch
De ultieme stap is om je hele businessmodel elektrisch te maken. Zo ben je klaar voor de toekomst, waarin elektrisch rijden de norm zal zijn. Denk hierbij aan het aanpassen van je wagenpark, de optimalisatie van je routes en het informeren van je klanten over de voordelen van elektrisch transport.
Vraag het de expert
Maak kennis met Johnny Nijenhuis, DEB-expert Mobiliteit
Als directeur/eigenaar van Nijenhuis Truck Solutions B.V. helpt Johnny Nijenhuis transportbedrijven sneller en goedkoper de overstap naar elektrische vrachtwagens te maken. Met de eTruck Academy® leert hij mkb-ondernemers alles over elektrische vrachtwagens, laders en kosten.
Zo helpt Nijenhuis mkb-ondernemers hun concurrentiepositie te verbeteren, zonder dure fouten te maken. Als merkonafhankelijke expert op het gebied van batterij-elektrisch en waterstof-elektrische vrachtwagens helpt hij mkb-ondernemers technologie praktisch toepasbaar te maken.
Als onafhankelijk DEB-expert deelt Johnny Nijenhuis op DEB.nl zijn kennis en adviezen op het gebied van mobiliteit.
Elektrisch vervoer biedt vele voordelen zoals lagere operationele kosten (lagere brandstof- en onderhoudskosten), belastingvoordelen, verbeterde milieuprestaties en een betere reputatie op het gebied van duurzaamheid.
De initiële kosten voor elektrische voertuigen (EV’s) zijn vaak hoger dan die van traditionele voertuigen, maar de lagere brandstof- en onderhoudskosten zorgen voor besparingen op de lange termijn. Bovendien zijn er subsidies en belastingvoordelen beschikbaar om de kosten te drukken.
Mkb-ondernemers kunnen gebruikmaken van subsidies zoals aanZET (aanschafsubsidie eTrucks), SPRILA (aanschafsubsidie laadpalen), de subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en van regelingen zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), Ook zijn er belastingvoordelen zoals de vrijstelling van wegenbelasting (MRB) voor EV’s.
Mkb-bedrijven kunnen laadinfrastructuur (laten) installeren op hun eigen terrein. Langzaam laden is in verreweg de meeste gevallen voldoende. Je hebt vaak de gehele nacht om je eTruck op te laden. Sneller bijladen kan natuurlijk ook. Met een snellader is een elektrische vrachtwagen binnen twee uur weer volledig opgeladen.
De actieradius varieert per model, maar moderne elektrische voertuigen hebben vaak een bereik tussen de 200 en 500 kilometer op een volle lading. Dit kan voldoende zijn voor veel mkb-bedrijven die lokale of regionale routes rijden.
Elektrische voertuigen hebben minder bewegende onderdelen dan brandstofvoertuigen, wat leidt tot minder onderhoud en minder storingen. Ze zijn doorgaans zeer betrouwbaar, mits goed onderhouden.
Veelvoorkomende uitdagingen zijn de inzetbaarheid van het voertuig, de beschikbare laadinfrastructuur en de kosten.
Veelvoorkomende uitdagingen zijn de inzetbaarheid van het voertuig, de beschikbare laadinfrastructuur en de kosten.
Elk bedrijf is geschikt om stappen te maken in de elektrificatie van haar wagenpark. Het verschilt per bedrijf, maar misschien nog wel meer per ondernemer welke stappen op dit moment de beste zijn. Maar een goed begin is om een TCO calculatie te maken en de kosten tussen een diesel- en een elektrische vrachtwagen met elkaar te vergelijken.
Elektrische voertuigen helpen bedrijven te voldoen aan strengere milieunormen en emissiereductiedoelstellingen. Dit kan belangrijk zijn bij aanbestedingen, met name voor bedrijven die zaken doen met overheden of milieubewuste klanten.
De restwaarde van elektrische voertuigen kan variëren, maar de verwachting is dat de restwaarden zullen verbeteren naarmate de vraag naar tweedehands EV’s toeneemt en de technologie verder wordt ontwikkeld. Ook de restwaarde van dieseltruck is en lastig in te schatten risico.
Met voorlichting en training – bijvoorbeeld door de deelname aan events en cursussen – kun je medewerkers voorbereiden. Ze leren over de dynamieken van elektrisch rijden.
Zelf een vraag stellen?
Stel direct je vraag aan onze DEB-expert Johnny. Wat wil jij weten over slim energie verbruik?