Energiebesparing en daarmee bijdragen aan duurzaamheid moet onderdeel zijn van je dagelijkse routine. Het zit soms in kleine dingen. Je moet er alleen even bij stilstaan. Dat helpt de bedrijfskosten te verlagen en tegelijkertijd bij te dragen aan een beter milieu.
Directeur Johnny ter Mors van Het Druckershuys in het Overijsselse Hengelo kan zo een aantal voorbeelden noemen. Hij doet er niet gewichtig over. Hij vindt het eigenlijk niet meer dan normaal. Het hoort bij een verstandige bedrijfsvoering. De onderneming in het bedrukken van relatiegeschenken bespaart niet alleen energie en kosten door het treffen van voorzieningen, maar ook door bewustzijn.
Wat het eerste betreft: de tl-verlichting is vervangen door led, er is een elektrische auto gekomen en de warmte van machines voor het drogen van t-shirts wordt benut om de hal te verwarmen. Aan het plafond zijn ventilatoren gemonteerd om warme lucht te verspreiden. ‘Dat kost wel wat stroom, maar verlaagt de gasrekening aanzienlijk’.
Minstens zo aardig zijn de voorbeelden over het bewustzijn. Systematisch wordt iedere avond nagegaan of alle ramen dicht zijn, verlichting uit is en de verwarming laag staat. Tijdens de pauzes worden de machines helemaal uitgeschakeld. Het klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook.
Maar het is wel belangrijk dat het gebeurt. ‘Het kost weinig moeite, maar levert wel op’, zegt Ter Mors. Zijn bedrijf heeft grote laaddeuren. Als leveranciers slechts twee kleine pakjes komen brengen, wordt ze gevraagd via het kantoor naar binnen te gaan. Dat voorkomt verlies van warmte door het openen van die grote deur.
En dus bespaar je op energie. Als het mooi weer is en enkele keren op een dag worden pallets met goederen aangeleverd, kunnen die best even buiten blijven staan. Ze kunnen dan in één keer naar binnen en de deur hoeft maar één keer open. ‘Het gaat erom dat je bewust met dit soort zaken omgaat’, zegt Ter Mors. Hij spreekt er de medewerkers ook op aan. ‘Als ik er een dagje niet ben, moet het ook in hun routine zitten’.
Een tevreden ondernemer? Niet helemaal. Ter Mors zou nog meer willen doen, maar het bedrijf huurt het pand. En daar zijn nog wel wat slagen te maken. Met de verhuurder is hij in overleg over energiezuiniger ramen en een duurzamer verwarmingsinstallatie.
Als het aan hem had gelegen, waren die maatregelen al genomen. Hij hoopt dat zijn enthousiasme om energie en kosten te besparen aanstekelijk werkt op anderen. ‘Zo ingewikkeld is het allemaal niet.’ En het is goed voor de bedrijfsresultaten én het milieu.
DEB helpt je geld te besparen op je energierekening
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.