De noodzaak van verduurzaming staat voor hem niet ter discussie. Eigenaar Arend-Jan Horst van AKROH Industries in Zwolle neemt het woord rentmeesterschap in de mond. We moeten de wereld goed achterlaten voor volgende generaties. Tegelijkertijd is investeren in gewenste maatregelen in de praktijk niet altijd gemakkelijk binnen een snelgroeiend bedrijf. Het gaat om een permanente zoektocht naar een optimaal evenwicht.
‘We willen de footprint van ons bedrijf verminderen’, zegt hij. Daarover laat hij geen misverstand bestaan. ‘Maar de basis van een onderneming is een verdienmodel. Het moet financieel wel mogelijk zijn. Dat vergt soms lastige afwegingen.’ Het bedrijf van Horst is snel groeiend. In tien jaar tijd nam het aantal medewerkers toe van 4 naar 110. Klanten zitten verspreid over de wereld, in 55 landen. Allerlei soorten halsbanden voor vee en kunststof spuitgietproducten zoals emmers en gereedschapskisten zijn de specialiteit van de onderneming.
Horst: ‘Een snel groeiend bedrijf heeft permanent en op alle fronten geld nodig. Voortdurend ben je aan het investeren. Je bent er altijd mee bezig: in markten, in gebouwen, in machines, in personeel. Natuurlijk wil je ook investeren in verduurzaming. Dat doen we zoveel mogelijk als het kan. Je probeert altijd een optimaal evenwicht te vinden. Belangrijk is het personeel aan het werk te houden.Soms moet je investeringen dan even uitstellen.’
Bij de start werkte het bedrijf veel met oude machines. Zodra het bedrijfseconomisch mogelijk was, werden ze ingeruild voor modernere. ‘Onze nieuwe spuitgietmachines leveren een energiebesparing van 40 procent op’, zegt hij niet zonder trots.
Hij pleit voor realisme en begrip bij de overheid voor de realiteit van alledag. Jaren geleden werd hij min of meer gedwongen verlichting te vervangen die maar een half uur per dag brandde. De regels schreven het zo voor. De investering van 30.000 euro stond echter in geen verhouding tot mogelijke besparingen.
Dat geld kon hij beter gebruiken voor een andere investering in het bedrijf. Dat was best een lastige discussie met de autoriteiten. ‘Natuurlijk is er ledverlichting in onze nieuwe bedrijfshal’, voegt hij er direct aan toe, om aan te geven dat het aan bereidwilligheid niet ontbreekt.
Naast investeringen zit energiebesparing ook in kleine dingen. Horst heeft ze van huis uit meegekregen en hanteert ze ook in het bedrijf. ‘Licht uit tijdens de pauzes, verwarming uit in het weekend en de deur achter je dicht doen.’ Het klinkt misschien simpel, maar het draagt wel bij.
Gedrag is een belangrijk onderdeel van dagelijkse energiebesparing. De regels op dat vlak binnen het bedrijf zijn duidelijk. De medewerkers spreken elkaar er ook op aan. Horst stimuleert zijn mensen om mee te denken hoe het bedrijf het nog beter zou kunnen doen. Hij heeft een innerlijke motivatie. ‘Je moet goed omgaan met wat ons ter beschikking is gesteld’.
Voor ondernemer Horst maken energiebesparing en duurzaamheid onderdeel uit van alle inspanningen die gericht zijn op de continuïteit van een gezond bedrijf. Heeft hij nog tips voor collega-ondernemers? ‘Neem dat rentmeesterschap als basis. Vul het samen met je team in. Je moet gemotiveerd zijn om iets goeds te doen, of eigenlijk nog net iets beter. Teamspirit is belangrijk in je organisatie.
En sta open voor ideeën en suggesties. Van iedereen kun je leren. Iedere dag weer. Het is toch mooi als we elkaar verder helpen?’ Daarom ook is hij positief over een initiatief als DEB dat ondernemers helpt bij de lastige keuzes die het ondernemerschap met zich meebrengt.
Meer informatie over de onderneming is te vinden op www.akroh.com
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.