Interview

“Zodra energiebesparing vruchten afwerpt, word je steeds creatiever”

Aantal zonnepanelen
300
CO2 besparing
120.000 kg

Welke maatregelen heeft Modint genomen?

Volledig glazen wanden
Driedubbel glas
Betonkernactivering
WTW-systeem
Bronwater voor verkoeling en verwarming
Grijs water wordt gescheiden

Branchevereniging geeft het goede voorbeeld
Branchevereniging Modint bestaat sinds 2000, maar de daadwerkelijke oorsprong van de vereniging vond veel langer geleden plaats. Vlak na de tweede wereldoorlog in 1947 werden de krachten in de textielindustrie namelijk al gebundeld. Eerst alleen voor textiel, vervolgens kwam ook mode. DEB ging in gesprek met Hetty van den Heuvel, officemanager bij Modint.

Duurzaamheid als kernthema

Modint is een ledenvereniging in de mode-, interieur-, tapijt- en textielbranche. “Om je leden bij je te houden, moet je bijzonder zijn en blijven”, vertelt van den Heuvel. “Wij willen daarom het goede voorbeeld geven wat betreft duurzaamheid. MVO is één van onze kernthema’s: wij gaan voor een duurzame ontwikkeling van onze sectoren, die onder een vergrootglas liggen als het gaat om arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en het milieu.

“Ons doel is om samen met onze leden een mooiere wereld te creëren. We vinden dat iedere organisatie zijn bijdrage moet leveren. Bij Modint is dat niet anders.”

Bijzonder energiezuinig pand

Het intensiveren van de samenwerking met branchevereniging INretail resulteerde enkele jaren geleden in een verhuizing naar een gloednieuw pand. ‘Kenners weten wel wie Thomas Rau is. Een architect die panden tot in het extreme weet te verduurzamen”, vertelt van den Heuvel.

Duurzaamheid en een milieubewuste voetafdruk stonden bij de ontwikkeling van het pand centraal. We hebben bijvoorbeeld lekker veel daglicht dankzij de volledige glazen wanden. Er zijn bijzonder veel natuurlijke materialen gebruikt en er zit driedubbel glas in de kozijnen.

We gebruiken ook betonkernactivering voor warmteopwekking en hebben een WTW-systeem. Bronwater zorgt daarnaast voor verkoeling en verwarming van ons pand, en grijs water wordt gescheiden van toiletwater.

Elektrisch rijden wordt ook voor ons steeds belangrijker. We hebben 300 zonnepanelen die onze elektrische laadpalen en ons gebouw van voldoende stroom voorzien.”

Afval wat je niet creëert, hoef je ook niet te scheiden

Verduurzaming moet je uiteraard niet alleen in het gebouw zoeken. Daarom probeert iedereen binnen Modint een persoonlijke bijdrage te leveren. “We proberen zo min mogelijk afval te creëren, want dat hoef je dan ook niet te scheiden”, legt van den Heuvel uit.

We halen geen verpakte lunchproducten meer bij de supermarkt en gebruiken geen plastic flesjes, blikjes of koffiecups. Onze afvalproductie is daardoor met ongeveer 75% teruggenomen. Een bizar verschil met zo weinig inspanning.”

Subsidie is goede impuls voor ondernemers

Financiële tegemoetkoming om verduurzaming te stimuleren bij ondernemers is niet alleen van nu. “Wij kregen destijds subsidie omdat we onderscheidend waren door duurzaamheid in de bouwkolom te gebruiken”, vertelt Hetty.

De subsidie die wij toen kregen is er al niet meer. Maar daarvoor in de plaats kwamen er wel 8 landelijke subsidies. Die kunnen ondernemers goed gebruiken om er ook financieel voordeel uit te halen.”

Denk kleiner, dan groeit het vanzelf

Veel ondernemers zien vooral beren op de weg. Het kost allemaal te veel, initiële investeringen zijn te hoog, of ze kijken alleen naar ondernemers die al veel verder zijn. Dat demotiveert. Ondernemers doen er daarom goed aan om kleiner te denken.

Zodra het vruchten begint af te werpen, word je namelijk steeds creatiever. Dan pak je kansen zodra ze zich voordoen en ga je vanzelf steeds groter denken zodra je ziet dat het echt geld oplevert. En omdat we uiteindelijk toch allemaal moeten, kun je net zo goed vandaag nog beginnen.”

Modint is de branchevereniging voor bedrijven die textielproducten (laten) produceren. Denk aan kleding, interieur- en huishoudtextiel, tapijt- en technisch textiel. Samen met ruim 400 leden bouwen we aan een waardevolle toekomst voor onze sector. Met zichtbare, innovatieve belangenbehartiging en dienstverlening maken we het ondernemen makkelijker.

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.