Interview

Zonne-energie opwekken boven parkeerterreinen

Zonne-energie opwekken boven parkeerterreinen heeft in Nederland grote potentie. Dat geldt vooral voor parkeerplaatsen van ondernemers met bedrijfsauto’s, en bij openbare locaties, zoals het parkeerterrein van het Provinciehuis Overijssel in Zwolle. “Er komen steeds meer elektrische auto’s, die willen we laden met zonnestralen.”

Voor het provinciehuis Overijssel in Zwolle heeft het Enschedese bedrijf Amperapark 6 laadplekken voor elektrische auto’s gerealiseerd onder een zonne-energiedak. Richard Kokhuis van Amperapark: “Op zonnige dagen leveren deze zonnepanelen duurzaam opgewekte zonnestroom direct aan elektrische auto’s. En als er geen elektrische auto’s staan, wordt de stroom in een accu opgeslagen.”

Accu verdeelt de zonnestroom

Die accu is net onder de carport gerealiseerd, achter in de ondergrondse fietskelder. “De slimme energiemanager naast de accu vormt de ‘brains’ van de pilot. Deze zorgt voor de slimme verdeling van de zonnestroom. Omdat er steeds meer elektrische auto’s komen, is energiemanagement nodig. En dat is precies wat wij in Zwolle gaan doen. We proberen zoveel mogelijk zonnestralen in de accu’s van de elektrische auto’s te krijgen.”

Dit is voor ondernemers met bedrijfsauto’s ook interessant. Door je wagenpark op te laden met zelf opgewekte energie, wordt het een stuk voordeliger om rond te rijden met de bedrijfsauto.

Bufferen

Dankzij slimme software en een app is het de bedoeling dat de gebruiker van de laadpaal meer vertelt wat hij gaat doen. “De bezoeker kan bijvoorbeeld aangeven dat hij niet de hele dag hoeft te laden en dus minder stroom nodig heeft. Dit omdat hij genoeg heeft aan een halfvolle accu omdat hij in de buurt woont. Een gebruiker kan ook aangeven dat hij bijvoorbeeld alleen met zonnestroom wil laden. Op die manier wordt het stroomnetwerk minder belast.”

Ook voor ondernemers is dit interessant. Sommige bedrijfsauto’s zijn overdag nodig, anderen in de avond. Door laadmomenten in te stellen kan de energie zo efficiënt mogelijk gebruikt worden.

Reserveren

Een andere mogelijkheid die al snel in Zwolle mogelijk is, is het via de app kunnen reserveren van een laadplek. “Via de app kan je die laadplek reserveren. Je kunt zelfs al aangeven hoeveel kWh je nodig denkt te hebben. Dat kun je van tevoren al inkopen.”

MOOI

Het project is uitgevoerd met ondersteuning vanuit de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). Deze regeling helpt bedrijven en instellingen om samen Nederland duurzamer te maken. Er is subsidie beschikbaar voor duurzamere elektriciteitsproductie, gebouwde omgeving en industrie. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling uit.

Bron: RVO.nl

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.