Interview

“Wij voelen ons verantwoordelijk voor het milieu”

Aantal zonnepanelen
1.670
Terugverdientijd
7-8 jaar
Opgewekte energie
0,5 mW per jaar

Welke maatregelen heeft Pentas Moulding genomen?

1.670 zonnepanelen op het dak
Minder materiaalverbruik dankzij verbeterde processen
Isolatie van machinepark
Led-verlichting
Snelloopdeuren

Grote duurzame plannen
Creatief met kunststof, dat kun je wel zeggen over Pentas Moulding. Het bedrijf begon al in 1975 met het ontwerpen van surfplanken en is inmiddels uitgegroeid tot een specialist in het maken van op maat gemaakte kunststof producten. Van speelgoed en landbouwmachines tot bloempotten en festival-urinoirs. Je komt de producten van Pentas Moulding overal tegen.

Maar de productie van kunststof is niet altijd even duurzaam. Om het milieu, klanten en leveranciers te laten zien dat het ook anders kan, besloot Pentas Moulding onder leiding van Marthijn Koorn een plan te maken voor een duurzame toekomst van het bedrijf.

Veel maatregelen genomen

Omdat het versmelten van kunststof veel energie kost, werd als eerst gekeken hoe dit probleem verholpen kon worden. Aan de tekentafel worden de ontwerpen nu zo licht mogelijk gefabriceerd met een specifieke ribstructuur. “Hier hebben we zelfs patenten voor gekregen”, licht Marthijn toe. “We gebruiken veel minder energie als we licht construeren. Niet alleen tijdens het productieproces, maar het heeft ook invloed op benodigde grondstoffen en transport.”

Ook pakt Pentas Moulding de ovens aan, omdat een deel van de warmte altijd ontsnapt. Die worden beter geïsoleerd. Daarnaast heeft het bedrijf alle lampen vervangen voor led-verlichting en liggen er op het dak 1.670 zonnepanelen. Die hebben in het eerste jaar 0,5 mW opgeleverd. Daarvan heeft Pentas Moulding zelf 300 kWh verbruikt. De overige 200 kWh is teruggeleverd aan het net. Vervolgens zijn er snelloopdeuren geplaatst die de warmte binnen of buitenhouden.

Provincie helpt mee

Voor Pentas Moulding kwam er ook financiële hulp uit de hoek van de provincie. Bij de provincie liep namelijk een geld terug actie, waarbij tot 2.500 euro teruggevraagd kon worden op investeringen. Om de opgewekte warmte binnen te houden of zomerse warmte buiten te houden, werden snelloopdeuren geplaatst voor deze subsidie.

Bekijk of jouw provincie een subsidie voor energiebesparing aanbiedt

Duurzaam ondernemen steeds belangrijker

Voor Pentas Moulding is inmiddels duidelijk dat energiebesparing loont. Niet alleen in de eigen portemonnee. “We vonden het al langere tijd belangrijk om goed bezig te zijn voor het milieu. Maar we zien bijvoorbeeld ook dat de samenleving, onze klanten en medewerkers het belangrijker beginnen te vinden. De meeste mensen willen inmiddels liever met je samenwerken als ze zien dat je geeft om duurzaamheid. En het hoort natuurlijk bij goed werkgeverschap als je geeft om de wereld waarin we werken en leven.

Toekomstplannen zijn al uitgestippeld

Hoewel de lijst met genomen maatregelen al fors is, wil Pentas Moulding nu niet stoppen. “We zitten regelmatig om de tafel met elkaar, om te zien wat we nog meer kunnen doen. Zo willen we nog meer zonnepanelen plaatsen, gaan we het compressorsysteem controleren zodat we geen energie verliezen door lekkage en gaan we machines monitoren. We hebben dus plannen genoeg!

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.