Interview

“Wij doen alles uit eigen beweging”

Vooruitstrevend én conservatief
Een vooruitstrevende branche op het gebied van duurzaam werken, maar conservatief in de verduurzaming van het eigen pand. Toch zijn de broers van AZ Schilders wel hard aan de slag gegaan om energiezuiniger te ondernemen. DEB sprak over energiebesparing met Joost van der Zeijden, mede-eigenaar van het familiebedrijf.

Deze stappen heeft AZ Schilders gezet

Zonnepanelen
Zonnewerende dak coating
Sandwich gevelpanelen (isolatie)
Energiezuinige overheaddeur

Nieuw item

Hoewel ondernemers uit sommige branches al jaar en dag bezig zijn met de verduurzaming van hun eigen pand, loopt de onderhoudsbranche daarin ietwat achter. “Voor ons is het nu zo’n drie jaar geleden een item geworden. Toch merken we dat veel andere ondernemers uit de branche nog niet zover zijn. Omdat er nog maar weinig voorbeelden waren, zijn we gewoon zelf aan de slag te gaan. Nu zoeken continue we naar mogelijkheden om een inhaalslag te maken en ons bedrijfspand een flink stuk duurzamer te worden.”

Toe aan onderhoud

Natuurlijke momenten zijn volgens Joost het best om verduurzaming aan te grijpen. “Ons eigen pand was toe aan onderhoud. En als je dan toch iets doet, ga er dan gewoon voor. We hebben ons dak laten vervangen, zodat we er ook gelijk zonnepanelen op konden leggen. Daarmee wekken we meer stroom op dan we gebruiken. Door het terug te leveren aan het net verdienen we daar dus ook nog wat aan.”

Afwegingen maken

Wanneer je niet het budget hebt om direct een energieneutraal gebouw neer te zetten, moeten er keuzes gemaakt worden. “We twijfelden eerst tussen zonnepanelen en led lampen”, verklaart Joost. “Uiteindelijk zijn we eerst voor zonnepanelen gegaan. Die wekken nu al meer op dan we gebruiken. Ik wil dus nog even goed nadenken over wanneer ik die led lampen ga ophangen. Er zijn voor ons wellicht nog betere opties om energie te besparen dan met led. We zijn nu bijvoorbeeld ook bezig met sandwich gevelpanelen die beter isoleren. Daarmee krijgen we gelijk een nieuwe look én het brengt ons gasverbruik naar beneden. Dat is dubbele winst.”

Maatschappelijk standpunt

Hoewel financieel voordeel altijd meeweegt in de beslissing, lijkt dit niet de overheersende motivatie voor AZ Schilders. “Wij vonden echt dat we iets moesten doen omdat we actief zijn in de onderhoudsbranche. Ik vind ook echt dat je mee moet doen”, legt Joost uit. “Je moet alleen wel realistisch zijn. Elektrische bussen zijn voor ons bijvoorbeeld nog niet haalbaar, omdat ze niet overal opgeladen kunnen worden als onze collega’s ermee naar huis gaan. Wel hebben we onze 3 oudste bussen vervangen voor 3 nieuwe schonere bussen. Milieuvriendelijke grondstoffen daarentegen doen we niet moeilijk over. Die gebruiken we trouwens al jaren.

Ook zijn we bezig om een coating met keramische filter op het dak aan te brengen. Dit weerkaatst een deel van het zonlicht, waardoor het binnen minder snel opwarmt.

Bij AZ Schilders zijn we ervan overtuigd dat iedereen dit kan. Ondernemers uit onze branche moeten zelf de overweging maken waarom ze dit willen doen. En wie het voor het geld doet, zit ook goed. Er zijn namelijk genoeg opties die ook financieel aantrekkelijk zijn.”

DEB helpt je geld te besparen op je energierekening

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Hoe gaat het met… De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Uitgeest)

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.