Levensmiddelen

“We hebben enorme klappen gemaakt op het gebied van energieverbruik”

Energieverbruik per jaar
182.000 kWh
Tot nu toe bespaard
10% op energierekening
Hier komt titel 3
En hier de besparing die behaald is

Verduurzaming in de versnelling

In 2003 begon hij als zelfstandig ondernemer bij C1000. Vandaag runt hij als franchise ondernemer een Albert Heijn in Kapelle. Hoewel duurzaamheid in 2003 bij supermarkten nog vrij onbekend terrein was, heeft Koen Harlaar met zijn supermarkt inmiddels flinke stappen gezet. DEB sprak met Koen over ondernemen, duurzaamheid en energiebesparing.

Welke maatregelen heeft Albert Heijn Kapelle genomen?

Eerste supermarkt in Zeeland met dagafdekking
WTW-systeem
Ledverlichting
Geschakelde verlichting
Dak- en muurisolatie

Klanten vonden ‘airco’ erg lekker

Je weet dat er iets niet goed gaat als mensen naar de supermarkt komen voor de ‘airco’. “Die hadden we namelijk helemaal niet aan staan”, vertelt Koen. “Het was gewoon de koeling waar zóveel kou uit ontsnapte dat het zo voelde. Koeling is echt de grootste energieverslinder binnen de supermarkt.

We besloten toen om daar wat aan te gaan doen. Dat begon met dagafdekking. We waren de eerste in Zeeland die dat deden. Klanten merkten gelijk dat we stappen hadden gezet om energie te besparen. Het was ‘hun’ winkel die geld uitgaf om duurzamer te ondernemen. Mensen waarderen dat meer dan je misschien denkt.”

Duurzaam ondernemen bij Albert Heijn

In 2015 ging de C1000 op de schop en kwam er een Albert Heijn voor in de plaats. “Dan ga je wel echt naar next level”, legt Koen uit. “Zo kregen we een WTW-systeem waarbij opgewekte warmte van de koeling werd gebruikt om de winkel te verwarmen. Het energieverbruik ging daarmee zover naar beneden dat de Cv-ketel helemaal niet meer aan hoefde.

Toen we het jaar erop de meterstand doorgestuurd hadden naar de energieleverancier kwam er iemand kijken of het wel klopte. Vervolgens kwam er een monteur kijken of de meter wel goed was. Die bleek gewoon goed te zijn. We zijn nét niet gas neutraal. Maar we hebben hiermee wel enorme klappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid.”

Groter pand, zelfde energiekosten

“Andere maatregelen die we hebben genomen zijn het vervangen van TL-balken voor ledverlichting”, gaat Koen verder. “Ook is het licht overal geschakeld en hebben we speciale ‘vulverlichting’ met 50% van de gewone lichtintensiteit, die voor en na de openingstijden brandt om vakken te kunnen vullen. Op het dak ligt een extra dikke laag dakisolatie.

Tijdens de renovatie hebben we de winkel met enkele honderden vierkante meters uitgebreid, maar we zijn niks extra’s gaan betalen aan energie. Dat zegt natuurlijk al genoeg.”

Tips voor andere ondernemers

Koen heeft ook nog tips voor andere ondernemers: “Kijk goed naar je muren. Is je spouw wel gevuld? En waarmee? Doe ook gelijk een energiescan als je winkel leeg is. Neem een goede energieadviseur in de arm die precies vertelt welke onderdelen je het beste kunt aanpakken.”

Energiebesparing levert op

Uiteraard kan je niet in iemands portemonnee kijken. “Toch denk ik dat je klanten het direct merken en waarderen als je duurzame aanpassingen doet. Je krijgt er dus automatisch wat publiciteit bij. Net als met Fairtrade-producten zal het naar mijn idee steeds belangrijker worden dat je duurzaamheid voorop stelt. Die dingen zijn alleen niet altijd in cijfers uit te drukken. Maar je moet jezelf gewoon eens afvragen: wat laat ik na?”


Vakcentrum

https://www.deb.nl/vakcentrum/

Het Vakcentrum is de belangenbehartiger voor zelfstandige detaillisten in food, non-food, fast moving consumer goods en franchisenemers. De vereniging ondersteunt haar leden bij alle aspecten van het ondernemerschap.

Het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) is het keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemen. Gecertificeerde ondernemers zijn getoetst op zestig criteria die verband houden met duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.