Webinar 1 oktober 2024: Antwoorden op netcongestie. Verkrijg essentiële inzichten en ontdek praktische oplossingen.
Levensmiddelen, Interview

‘We gaan voor een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk’

Interview Marianne van Keep – Verstegen Spices and Sauces

Al meer dan 20 jaar werkt Marianne van Keep bij Verstegen Spices & Sauces in Rotterdam. Ze begon op de inkoopafdeling en in 2010 werd ze verantwoordelijk voor duurzaamheid. Sinds een aantal jaar is Marianne lid van de uitvoerend commitee als chief sustainability officer. Nu ze deel uitmaakt van de besluitvormende laag zorgt ze dat het bedrijf bij elke beslissing nadenkt over de duurzaamheidsimpact.

Energiebesparing staat hoog op de agenda

Het bijdragen aan een betere wereld past geheel in het straatje van het Rotterdamse familiebedrijf. Eigenaar en CEO Michiel Driessen staat vandaag de dag aan het roer en heeft als droom om een duurzaam ondernemend bedrijf na te laten aan de volgende generatie. “Het gaat hierbij uiteraard niet alleen om een financieel gezond bedrijf, maar ook om een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk.” legt Marianne uit.

In rap tempo van energielabel G naar A

Sinds 2003 zit Verstegen in een kantoorpand langs de A20 bij Rotterdam. Het oudste deel van het pand stamt uit 1958 en het zeven verdiepingen tellende nieuwste gedeelte komt uit de beginjaren 70. “Doordat het pand energielabel G had, lagen er enorm veel kansen voor energiebesparing. We hebben er alles aan gedaan om zo snel mogelijk van energielabellabel G naar A te gaan.” Het voldoen aan de wettelijk gestelde eisen was het eerste uitgangspunt. “We voerden de eerste energiebesparende maatregelen door op basis van wat goed voelde voor ons. Later ontwikkelden we samen met een extern adviesbureau een meerjarig besparingsplan.”

Aan het begin werkten ze bij Verstegen enkel met natuurlijke vervangmomenten bij het invoeren van energiebesparende maatregelen. Tegenwoordig gaat het sneller en voeren ze alles door wat binnen de mogelijkheden en het budget past. “In ons kantoorpand hebben we onder andere spouwmuurisolatie aangebracht, gasgestookte verwarmingsketels vervangen door E-ketels en werken we met warmtepompen. We maken nu gebruik van HR++ glas, maar het liefst willen we naar HR+++ glas”. Verder neemt watermanagement een belangrijke plaats in. Verstegen maakt gebruik van regenwateropvang voor sanitaire doeleinden en heeft een deel van de stenen op de parkeerplaats vervangen door een waterdoorlatend systeem op basis van 100% gerecycled kunststof. Dit zorgt voor een betere wateropvang op het terrein.

Plannen voor de toekomst van het kantoorpand

Momenteel werkt Verstegen aan het realiseren van een eigen voedselbos naast het pand. Graag hadden ze zonnepanelen op het kantoorplaats geplaatst, maar helaas is hier geen ruimte voor. Op het dak staan namelijk neonreclame (LED uiteraard), waterpomp- en warmtepompinstallaties, een liftopbouw en een glazenwassersinstallatie. Om toch eigen zonne-energie op te kunnen wekken gaan ze in het najaar aan de slag met een heel uniek ‘ZigZag’ zonnepanelensysteem. Dit systeem komt niet op het dak, maar op de oost-, west- en zuidgevels van het pand.

Energiebesparing in de fabriek

Na het verduurzamen van het kantoorpand, is nu de fabriek verder aan de beurt. Momenteel bevindt zich in bijna het gehele pand al LED-verlichting met aanwezigheidssensoren en maken ze gebruik van E-ketels in het productieproces van de sauzen en marinades.

Ook aan groene stroom is gedacht. Op het deel van het dak van de fabriekshal met genoeg draagkracht liggen 876 zonnepanelen. De rest van de benodigde stroom komt uit groene windenergie. “Onze eigenaar en CEO wilde eigenlijk een eigen windmolen, maar helaas blijkt dit een gigantisch duur project dat niet te realiseren valt.” Het pand staat te dicht bij een vliegveld en er bestaat weerstand vanuit de omgeving.

De grootste uitdaging van dit moment is om de fabriek van het gas af te krijgen. “Als familiebedrijf willen we niet enkel van het gas af om ecologische redenen, maar ook uit solidariteit met onze mede-Nederlanders in Groningen. Dit blijkt niet altijd eenvoudig. Gas was bijvoorbeeld hard nodig voor de ketels in het kookproces van onze sauzen en marinades. Overstappen naar E-ketels was een enorme klus, maar in het begin van dit jaar zijn we overgestapt.”

Verder heeft de fabriek een eigen waterzuiveringsinstallatie, een afvalplein en werken ze samen met een bedrijf dat helpt bij het afvalmanagement. “Ook procesmatig voeren we maatregelen door. We optimaliseerden de persluchtsystemen, het elektriciteitsverbruik van de machines en kijken nu naar een elektrisch alternatief voor onze vloot van 15 vrachtwagens.”

Advies voor mede-ondernemers

Marianne eindigt met een advies voor collega-ondernemers: “Laat je vooral niet afschrikken en zorg dat je gewoon ergens begint. Top-down, bottom-up. Wanneer de eindverantwoordelijke ergens voor staat en dit uitdraagt, ontstaan er vanzelf energie en ideeën binnen de rest van de organisatie. Erover praten is de eerste stap. Vanuit daar gaat het bijna vanzelf.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Romynox trots op BREEAM-excellent gecertificeerde gebouw

Interview

Elektrische truck verslaat diesel

Netcongestie? “Afwachten is geen optie. Ik wil verder.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.