Zingg Chocolaterie
Op het dak van Zingg Chocolaterie op het bedrijfsterrein van Westervoort ligt witte dakbedekking. Dat kostte 600 euro meer, maar levert een paar graden winst op. Voor de ramen zitten screens. Vroeger zaten er jaloezieën aan de binnenkant. Het werd een stuk warmer binnen. De airco hoeft nu in de zomer minder hard te draaien.
Praktische oplossingen en duidelijke rekensommen. Daar houdt ondernemer Jeroen Zingg van. Met zijn mensen maakt hij op authentiek ambachtelijke wijze chocolade en marsepeinproducten. Hij levert door het hele land. Terwijl zijn producten vooral het gevoel aanspreken (‘een feest voor je zintuigen’, aldus de website), kenmerken realisme en nuchterheid de ondernemer.
Hij laat zich niet gek maken, gaat niet in op iedere hype, maar wil wel dat zaken ‘goed voor elkaar zijn’. Hij is er trots op dat de Keuringsdienst van Waren bij een controle na korte tijd alweer buiten stond. Zelfs de voorraadbussen in de productieruimte stonden keurig gespiegeld op het schap, als in een supermarkt bij openingstijd.
Zaken op orde hebben. Daar hoort vandaag de dag energiebewustzijn bij. Al was het maar vanwege het kostenaspect. Als hij collega-ondernemers één advies mag geven: ‘Denk goed na wat mogelijk is. Ben er bewust mee bezig. Want soms kom je erachter: dit had ik al veel eerder moeten doen.’ De Wet milieubeheer was voor Zingg aanleiding om zich met het thema bezig te gaan houden.
Met een verbruik van 65.000 kwH elektriciteit per jaar was hij verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Om het wiel niet opnieuw te hoeven uitvinden, liet hij zich bijstaan door medewerkers van ‘Regie op energie’ van de Groene Allianties de Liemers.
Zij hielpen in beeld te krijgen wat de besparingsmogelijkheden waren, hoe ze konden worden uitgevoerd en hoe je het proces kunt monitoren. Kortom, dezelfde aanpak die ook DEB voorstaat. ‘Ik ben er actief mee aan de slag gegaan toen het grijpbaar werd.’
Licht is een eenvoudige bron van besparing. In het bedrijf hingen 15 tl-bakken. Die zijn vervangen door led-armaturen. De terugverdientijd, rekent Zingg voor, was één bak per maand. Anders gezegd, na minder dan anderhalf jaar had hij de kosten eruit! Dan is zo’n beslissing gemakkelijk genomen. Het was alleen even experimenteren met het aantal lumen. De eerste lampen brachten in de productieruimte een soort sfeerverlichting. Pas toen de goede sterkte en lichtkleur duidelijk waren, is de rest vervangen.
Het pand van Zingg is 25 jaar geleden nieuw opgeleverd. Sommige apparatuur gaat lang mee. Dat kan een valkuil zijn. Zo was de airco een paar jaar geleden nog niet kapot, maar besloot Zingg toch tot vervanging. Nieuwe onderdelen bleken steeds lastiger verkrijgbaar, maar nog belangrijker: een nieuw apparaat bleek 40 procent minder energie te verbruiken.
Nu alle verplichte maatregelen zijn genomen, denkt hij na over zonnepanelen. Niet omdat het moet, maar omdat je de onderneming bij de tijd wilt houden. Ze kunnen ongeveer een derde van zijn energieverbruik leveren. Een besluit is nog niet genomen. Hij wil eerst meer weten over de terugverdientijd voordat hij een forse investering doet. Energiebesparing is immers ook gewoon zakelijk rekenen.
Aan elektrisch rijden is hij nog niet toe. Voor de leveranties door het hele land is dat nog niet praktisch genoeg. Maar Jeroen Zingg houdt de ontwikkelingen wel goed bij. Hij wil niet op enig moment de conclusie hoeven te trekken dat hij het eerder had moeten doen.
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.