Mobiliteit

“Ondernemers moeten in mogelijkheden denken”

Investering in zonnepanelen
€82.000
Opbrengst zonnepanelen
€ 15.000 per jaar
Terugverdientijd
6-7 jaar

Welke maatregelen heeft Vd Heuvel Automotive genomen?

Donker pand
Dubbel dikke dakisolatie
Vloerisolatie
Vloerverwarming
Extra veel glas
Zonnepanelen

Duurzaamheid en dienstverlening gaan prima samen
Vanuit een drang naar onafhankelijkheid en de drive om de autobranche te verrijken met een betere dienstverlening, begon Jan van den Heuvel 17 jaar geleden met zijn eigen bedrijf. En hoewel auto’s verkopen de core business is, heeft ook energiebesparing een prominente rol in de dagelijkse werkzaamheden. Deb ging in gesprek met Jan, om te ontdekken hoe Vd Heuvel Automotive deze contrasterende activiteiten met elkaar verweeft.

Het pand als energiezuinige basis

“Voor ons begon het pad van energiebesparing al voordat we in het pand getrokken waren. Ik wilde namelijk een zwart pand. Waarom? Omdat het in de koude maanden sneller opwarmt. We hebben in Nederland namelijk maar een paar écht warme weken, dus je kunt beter koelen dan verwarmen. Om de warmte goed binnen te houden, hebben we dakisolatie geplaatst wat dubbel zo dik is als normaal. Ook hebben we zeer goede vloerisolatie en vloerverwarming, plus veel glas.”

Nog een stapje verder

“Vanuit de basis zijn we verder gaan denken over energiebesparing. Daarom hebben we vijf jaar geleden zonnepanelen geplaatst. De terugverdientijd daarvan is voor ons maar zes tot zeven jaar. Met een investering van € 82.000,- en een stroomrekening van € 15.000,- die hiermee wegviel, is dat een prima rendement.

Vervolgens zijn we met de verlichting volledig overgegaan op LED. Met zo’n 70 armaturen levert dat een flinke energiebesparing op. Zeker als je de grote floodlights aan de buitenkant van het pand meerekent.“

Uitvoerder kiezen is kwestie van gevoel

“Bij het kiezen van een uitvoerder leg ik geen offertes naast elkaar om op prijs te vergelijken. Als het gevoel bij een bepaalde uitvoerder klopt, ga ik daarmee in zee. Kostenbeheersing is belangrijk, maar mag niet ten koste gaan van de omzet en snelheid binnen ons bedrijf.”

Niet altijd eenvoudig voor ondernemers

“Ons bedrijf moet voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing. We hebben dat gewoon netjes op tijd afgehandeld, maar het is niet altijd eenvoudig voor ondernemers om de juiste informatie te vinden. Er zijn veel regels die soms lastig te vinden zijn, en ik denk dat het veel efficiënter kan om iedereen een bepaalde kant op te sturen. Dit door bijvoorbeeld een bedrijf als DEB.

Alleen zo kunnen we als ondernemers, maar ook als Nederland zelf, een sterke positie behouden in de wereldeconomie. Laten we onszelf als ondernemers dus vooral bezighouden met processen waar we goed in zijn!”

Meten is weten

“Ondernemers die nog niet begonnen zijn met besparen, moeten dat zo snel mogelijk gaan doen. Zodra je weet wat je kunt besparen, is er eigenlijk geen reden meer om dat niet te doen. Ga dus gewoon eens uitzoeken welke besparingen je met je onderneming kunt doen. en wat dat precies oplevert.

Ons huidige doel is voornamelijk om ook onze medewerkers te inspireren en bewuster te maken van bepaalde processen, waaronder energieverbruik. Binnen ons bedrijf willen we sowieso nog extra maatregelen nemen, en misschien zelfs nog meer zonnepanelen plaatsen.

Wat mij betreft is DEB ook een goede platform, zolang het eenvoudig blijft en het de ondernemer aanspreekt. Zij moeten hiermee getriggerd worden om van start te gaan. De goedeondernemers zijn vaak al flink op weg met energie besparen, dus DEB is vooral van grote betekenis voor diegene die nog niet veel gedaan heeft binnen het bedrijf.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Hoe gaat het met… De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Uitgeest)

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.