Mobiliteit

“Zet duurzaamheid op de agenda”

Welke maatregelen heeft Vallei Autogroep genomen?

Zonnepanelen
Waterbesparende kranen
Sensoren op verlichting
Schakelaars voor elektriciteit
LED-verlichting
Duurzame afvalscheiding

Vallei Autogroep pakt het duurzaam aan
Omringd door de uitgestrekte bossen en groene velden van de Vallei regio, ligt Vallei Autogroep. Directeur Bert de Kroon en Renata Holewijn, Coördinator Compliance & Facilitair, vertelden aan DEB hoe zij ervoor zorgen dat ook de generaties na ons in een leefbare wereld terechtkomen.

Hoe het begon voor Vallei Autogroep

Zo’n 7 jaar geleden begon Vallei Autogroep met het nemen van ingrijpende energiebesparende maatregelen. Maar pas nadat zij het Erkend Duurzaam Plus certificaat kregen, ging het echt hard. Niet alleen het management, maar ook de medewerkers van de onderneming hebben verduurzaming hier nu scherp op het netvlies staan.

Bert legt uit: “We moeten er een gezamenlijk verhaal van maken. Veel van dit soort ontwikkelingen zijn puur gedrag. Door iedereen bij het proces te betrekken, wordt er veel beter nagedacht over wat er beter kan en wat haalbaar is.

Inmiddels houdt Vallei Autogroep zich bezig met het informeren en inspireren van andere ondernemers, maar ook klanten. Want wat kunnen zij zelf eigenlijk doen om de CO2-uitstoot van hun onderneming te verminderen?”

Duurzame inzetbaarheid

Bij Vallei Autogroep stopt duurzaamheid overigens niet na het nemen van energiebesparende maatregelen. Het bedrijf richt zich namelijk ook sterk op duurzame inzetbaarheid van personeel. Mensen willen graag ergens werken waar ze ontwikkeld worden. Wij helpen door ons personeel te stimuleren om bij te blijven leren en bijvoorbeeld cursussen aan te bieden. Want ook dat is duurzaam ondernemen.” 

Veel besparing gerealiseerd

Renata richt zich binnen de onderneming onder andere op het bekijken van nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. “Omdat Vallei Autogroep een Erkend Duurzaam Plus certificaat heeft, moeten we voldoen aan een aantal regels. Die hebben we allemaal doorgevoerd, plus nog extra maatregelen.

Op dit moment hebben we onder andere zonnepanelen, LED-verlichting, waterbesparende kranen en automatische schakelaars voor elektriciteit en de verlichting. We nemen ook afvalscheiding serieus. Overal zijn aparte bakken voor.”

Bert vult aan: “En wat sommige ondernemers nog niet goed doorhebben, is dat je gewoon geld kunt verdienen door je afval goed te scheiden. Er valt ontzettend veel geld te besparen door eens door je pand te lopen, en te bekijken welke processen je allemaal kunt verduurzamen.”

Soms moet je gewoon doen wat jij denkt dat goed is

Volgens Bert moet je bij verduurzaming niet alles doorrekenen tot twee cijfers achter de komma. “Er is natuurlijk een groot verschil tussen grote en kleine maatregelen. Maar het is moeilijk om precies te zien wat iets oplevert, omdat je te maken hebt met subsidies of variabele winsten, bijvoorbeeld uit zonnepanelen. Soms moet je dus gewoon een beslissing maken met minder voorkennis, en gewoon doen wat jij denkt dat goed is.”

Zorg dat je bij blijft

Voor Vallei Autogroep is het traject van verduurzaming enkele jaren geleden al gestart. Maar dat ligt voor veel ondernemers anders.

“Dat is al genoeg reden om zo snel mogelijk te beginnen”, aldus Bert. “Want verduurzaming is een beweging die niet meer gaat stoppen. En om ervoor te zorgen dat je straks geen onmogelijke sprongen hoeft te maken, moet je nu zorgen dat je blij blijft.”

Renata vult aan: “Zonder technische achtergrond kan het uiteraard best lastig zijn om je te verdiepen in specificaties van bijvoorbeeld frequentieregelaars op compressoren. Maar je hoeft je er maar één keer goed in te verdiepen. Zorg gewoon dat er één persoon verantwoordelijk is voor alles.

Hulp inschakelen wanneer nodig

En is het echt te moeilijk? Haal er dan een installateur of energieadviseur bij. Die vertelt hoe jouw onderneming het meeste geld kan besparen op energie. Dat er op DEB informatie komt te staan over subsidies en financieringsmogelijkheden, is wat dat betreft ook al een grote stap in de goede richting.

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.