Interview

Uitgaven aan energieverbruik: nul euro!

Op het vastrecht na, heeft onderhoudsbedrijf Lennips Groep geen energiekosten. Niets. Nul euro! Dat is het resultaat van een uitgekiende combinatie van energiebesparing en zelf energie opwekken. De kennis die het bedrijf afgelopen jaren heeft opgedaan, komt nu ook ten goede aan opdrachtgevers als woningbouwcorporaties en gemeenten. Ook mkb-ondernemers kunnen profiteren van zijn ervaringen.

Deze stappen heeft Lennips Groep genomen

Gevel- en dakisolatie
Isolerend glas
Ledverlichting
Aanwezigheidsdetectie
Zonnepanelen

In wielertermen gesproken: directeur-eigenaar Peter Kuiper rijdt aan de kop van het peloton. Noem hem gerust voorloper op het vlak van verduurzaming. Tegelijkertijd is hij ondernemer. Hij weet dat het bij bedrijven uiteindelijk gaat om het bedrag onder de streep. Juist daarom wil hij zijn ervaringen graag delen. Energiebesparing levert namelijk geld op. Zijn eigen bedrijf is het bewijs. Tegen andere ondernemers zegt hij dan ook: ‘Verdiep je erin, begin gewoon, laat je eventueel adviseren en maak een plan voor de komende jaren.

Kies daarbij natuurlijke momenten. Je hebt vast een onderhoudsplan voor het pand van je onderneming. Maak energiebesparende en -opwekkende maatregelen daar onderdeel van.’ Datzelfde adviseert hij aan opdrachtgevers. Met door hem ontwikkelde rekenmodellen kan hij de kosten en de milieu-effecten voor de komende jaren in kaart brengen. Dat zorgt voor een doordachte keuze.

Inspanningen

Als het over energiebesparing en verduurzaming gaat, heeft Kuiper recht van spreken. In 2010 wilde hij een nieuw, toekomstbestendig bedrijfsgebouw. Hij zag het thema verduurzaming opkomen en wilde daarop inspelen. Het moest een optimaal geïsoleerd gebouw zonder gasaansluiting worden. Dat kwam er. Alles werkt op elektriciteit. De volgende stap was de eigen opwekking daarvan. Er kwamen zonnepanelen op het dak. Aanvankelijk leverden die net geen honderd procent van de benodigde elektriciteit. Met wat extra panelen werd dat later rechtgetrokken. Nu houdt hij af en toe zelfs stroom over.

Ervaringen

De transitie naar duurzaamheid kostte in het begin best de nodige inspanningen, geeft hij toe. Als echte ondernemer liet hij zich niet uit het veld slaan. Collega-ondernemers fronsten wel eens de wenkbrauwen. Verdienen die investeringen zichzelf wel terug? Het antwoord kwam in de jaren erna: dubbel en dwars. De ervaringen benutten Kuiper en zijn 65 medewerkers bij opdrachten voor het vastgoedonderhoud van corporaties en gemeenten. Voor een langere periode garandeert hij het samengaan van duurzaamheid en betaalbaarheid. Op de website van het bedrijf wordt gesproken over een besparing op reguliere kosten voor onderhoud en energie tot wel 20 procent.

Optimaal evenwicht

‘Realisme is belangrijk’, zegt hij. ‘Alles kan. Maar je moet altijd afwegen of de kosten opwegen tegen de opbrengsten. Je moet zoeken naar een optimaal evenwicht. Begin met het in kaart brengen van besparingsmogelijkheden en voer die vervolgens door. Kijk daarna naar mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Je kunt beide in één keer doen, of stapsgewijs. Kies wat het beste bij je bedrijf past.’

Hij adviseert collega-ondernemers in elk geval gewoon aan de slag te gaan met het laaghangend fruit. Ledverlichting komt dan als eerste in beeld. Met weinig inspanning daalt de energierekening al. Daarna is het verstandig inzicht te verwerven in wat je nog meer kunt doen. Als je dat zelf niet lukt, vraag dan een extern adviseur wat scenario’s te ontwikkelen. Dan heb je er zicht op en kun je besluiten nemen. ‘Zo’n advies kan je de kop niet kosten’, aldus Kuiper, ‘en verdient zich terug’.

Zonnepanelen

Hij geeft zijn collega’s ook een advies mee als ze overgaan op de installatie van zonnepanelen. ‘Ga in zee met een gecertificeerd bedrijf. Kijk niet alleen naar de laagste aanschafprijs, maar ook naar de kwaliteit. Het laagste bedrag is niet zaligmakend. Voor garantie is het belangrijk dat de leverancier over minimaal tien jaar nog bestaat.’

Wagenpark

Wie eenmaal op kop loopt, wil dat blijven doen. Het uiteindelijk doel is een CO2-neutrale onderneming. Een nieuwe stap is de verduurzaming van het wagenpark. De dieselbusjes van nu worden komende jaren vervangen. De eerste bestelling voor elektrische bedrijfsauto’s is al gedaan. Kuiper trok met zijn duurzame gebouw destijds de aandacht. Met zijn bestelwagens gaat hij dat opnieuw doen. Als Volkswagen de spraakmakende ID.Buzz volgend jaar gaat leveren, is Lennips Vastgoed Onderhoud één van de eerste gebruikers.

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.