Bedrijfshallen

“Dankzij subsidie recyclen wij plastic beter dan ooit”

Subsidie soms motor achter verduurzaming
Het wordt steeds beter zichtbaar dat de producten die we gebruiken grotendeels uit plastic worden vervaardigd. Tijd om iets te doen met het afval wat daarbij komt kijken, dacht Eline Stiphout, van Stiphout Plastics. Dankzij een duurzame techniek en subsidie vanuit de overheid, besparen zij nu tonnen CO2 uitstoot, per ton gerecycled plastic.

Welke maatregelen heeft Stiphout Plastics genomen?

Energieverbruik servers terugbrengen

Plastic scheiden niet eenvoudig 

Wanneer je plastic wilt recyclen, dan moet je zorgen dat het schoon is. Dat is al een flinke uitdaging, waardoor plastic tot voor kort gewoon verbrand werd en een enorme CO2-uitstoot tot gevolg had. De meeste mensen schrikken ook als je zegt dat slechts 7% van het plastic gerecycled wordt in nieuwe producten.

 

Dat komt omdat het technologisch moeilijk is om het plastic te scheiden en te reinigen. Gelukkig ligt dat percentage nu hoger dankzij nieuwe technieken die wij ontwikkeld hebben.  

 

Op zoek naar oplossingen 

“Wij geloofden dat de bestaande processen beter en makkelijker konden”, aldus Stiphout. “Daarom zijn we zelf op zoek gegaan naar oplossingen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op drijf-zinkbaden.  

 

Door grote baden een bepaalde viscositeit en dichtheid te geven, blijven bepaalde typen plastic drijven of zinken ze juist. Dankzij een zelf ontwikkeld scheidingsmiddel wordt dit proces een stuk eenvoudiger. Vervuilde stukken plastic worden vervolgens goed gereinigd en onderverdeeld in zuivere plastic stromen.” 

Duurzame samenwerking 

De samenwerking met TRUSTI – een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven – was een goede zet. “De installatie is nu al operationeel, en gebruikt minder energie dan oudere reinigingsprocessen. Niet alleen wordt er minder water gebruikt, ook blijven er minder druppels hangen aan het plastic.  

 

In plaats van 3% is dat nu slechts 0,05%. Omdat droog plastic beter smelt, hebben deze procesverbeteringen geleid tot 3,4 ton CO2 besparing per ton plastic die verwerkt wordt. 

 

Hulp bij subsidieaanvraag 

De DEI-subsidie staat voor Demonstratie Energie en Klimaat Innovatie en biedt daarmee alleen subsidie voor projecten die daadwerkelijk een grote impact hebben. Stiphout vertelt: “We hebben een adviesbureau in de arm genomen, die veel werk uit handen namen. Wel moesten we een innovatief project indienen waarbij echt veel CO2 bespaard zou worden.” 

 

Ze raadt andere ondernemers die ook subsidie willen aanvragen aan om enkele stappen goed voor te bereiden. “Zorg dat je aanvraag echt helemaal dichtgetimmerd is en er niets mist. Maak berekeningen, doe schattingen, lever verantwoordingen aan. En dat allemaal voor de komende vijf jaar. Dan heb je de grootste kans om daadwerkelijk subsidie te ontvangen.” 

Bron: RVO

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Romynox trots op BREEAM-excellent gecertificeerde gebouw

Interview

Elektrische truck verslaat diesel

Netcongestie? “Afwachten is geen optie. Ik wil verder.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.