Levensmiddelen

“Denk na over duurzaamheid bij verbouwing.”

Een ambachtelijke slager op een groene missie.
Hoewel Björn van Koppen niets afwist van de energie bespaarplicht, is hij wel flink aan de slag gegaan met verduurzamen. Toen hij de zaak verbouwde, dacht hij namelijk heel goed na hoe hij zoveel mogelijk energie kon besparen.

Welke maatregelen heeft Speciaalslagerij van Koppen genomen?

Efficiënte afvalscheiding
HR-ketel
Koelmotoren op het dak
Hotfill-boilers
Dakisolatie
Zonnepanelen in de planning

Duurzaamheid als continu proces

“Het is grappig dat ik zo’n 17 jaar geleden al bezig was met duurzaamheid. In die tijd stelde ik mijzelf namelijk al de vraag hoe ik duurzaamheid binnen mijn onderneming in een vat kon gieten. Maar uiteraard zijn veel van de toentertijd toegepaste maatregelen nu al heel gewoon. Denk bijvoorbeeld aan afvalscheiding en een HR-ketel.

Toen ik ging verbouwen, besloot ik een stap verder te gaan. Zo installeerde ik koelmotoren op het dak voor warmteafvoer, zijn er hotfill-boilers geplaatst en plaatste ik nieuwe dakisolatie zodat er later zonnepanelen op konden.

Andere verbeteringen zijn onder bijvoorbeeld een combikast waarin we ambachtelijke vleesproducten koken en roken, maar ook de gewone apparaten zoals vaatwassers en snijapparaten hebben bij ons een zeer duurzaam energielabel.”

Slim verbeteren

“Sommige ondernemers deinzen ongetwijfeld terug bij het zien van de kosten die verduurzaming met zich meebrengt. Maar veel van die zaken zijn eenvoudig op te lossen. We verdienen LED-verlichting bijvoorbeeld heel eenvoudig terug, omdat we niet alleen stroom besparen, maar ook minder koeling nodig hebben vanwege het verschil in warmte.

Ook hebben we afdekkappen voor de toonbank om de koeling te ontlasten, en onze gesloten salademeubel wordt aan de voorkant geopend door klanten, en aan de achterkant vullen wij opnieuw bij. Voor ons lijkt dit vanzelfsprekend, maar dit soort slimme verbeteringen worden nog door veel ondernemers vergeten.”

Juiste keuzes maken

“Energie besparen en duurzaam ondernemen zijn een verantwoordelijkheid van iedereen. In de aanschaf kan het soms wat duur overkomen, maar een eenvoudige rekensom laat direct zien wanneer je de kosten hebt terugverdiend, en wat het daarna oplevert. Er zijn daarnaast ook diverse subsidiemogelijkheden die de kosten van een investering verminderen.

Het is gewoon belangrijk om de juiste keuzes te maken. Zo was voor mijn bedrijf een WTW-systeem nog niet haalbaar. De investering is daarvoor te groot en een warmtepomp vergde teveel ruimte. Die sla ik dus nog even over, maar ik ben bijvoorbeeld wel al hard aan het sparen voor zonnepanelen op mijn platte dak.”

Branchevereniging

Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee wat de Informatieplicht Energiebesparing precies inhoudt. Ik denk wel dat Branchevereniging KNS (Koninklijke Nederlandse Slagers) daarin veel kan betekenen. Vrijwel alle ambachtelijke slagers zijn hierbij aangesloten en zijn één groot netwerk. Ik ben zelf begonnen met een eigen YouTube-kanaal. Wellicht is dit nog een leuk onderwerp voor een vlog, en kan ik daarmee mijn collega ondernemers inspireren met adviezen en tips.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Hoe gaat het met… De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Uitgeest)

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.