Horeca

“Energie besparen geeft een lekker gevoel”

Heropgebouwd na brand

Het voormalige gebouw van restaurant het Theehuis brandde grotendeels af tijdens een hevige brand. Toch besloten eigenaren Marieke Warmerdam en Timo Slump om alles weer opnieuw op te bouwen. Op dezelfde plek aan het prachtige Pikmeer in Friesland, bouwden ze met behulp van subsidie een compleet nieuw restaurant.

Welke maatregelen heeft restaurant het Theehuis genomen?

WTW-systeem
Warmtepomp
Isolerend glas
Energiezuinige vaatwasser en steamer
Inductieplaten

Ondernemers zijn doorzetters

“Met mijn jarenlange horeca-ervaring was ik echt wel wat gewend”, zegt Marieke. “Maar de periode na de brand was behoorlijk stressvol. We moesten veel tegelijk organiseren: verzekeringen, werk zoeken voor werknemers en ook nadenken over de bouw en inrichting van het nieuwe pand.”

Het was enigszins een verademing dat de ondernemers voor veel apparatuur gebruik konden maken van de Energie-Investeringsaftrek. “Hoewel we trouwens nog niet wisten of de Energie-Investeringsaftrek voor ons van toepassing was, omdat je daarvoor winst dient te maken. En omdat we nog niet wisten of dat ging gebeuren, was het nog redelijk onzeker allemaal. Maar, als ondernemer moet je gewoon doorzetten.”

Groot ventilatiesysteem

De EIA is een brede subsidie waar veel energiebesparende maatregelen onder vallen. “Voor kwam de grootste subsidieaanvraag voort uit de plaatsing van het warmte-terugwin-systeem. Omdat het Theehuis een groot restaurant is, hadden we veel capaciteit nodig. Die investering was daarom enorm en gebruikte zoveel ruimte dat we zelfs een zolder moesten bouwen voor het systeem”, vertelt Marieke. “De tip kwam overigens van onze keukenleverancier die ons overtuigde dat alleen dit systeem aan alle eisen voldeed.”

Energie-Investeringsaftrek aanvragen

Maar het bleef voor Marieke niet alleen bij het WTW-systeem. “Daarnaast namen we ook nog een warmtepomp en inductie kookplaten, waar ook subsidie voor geldt.”. Helaas was het restaurant te laat met het indienen van de offertes van de nieuwe vaatwasser en steamer. “We hebben daarom te laat de aanvraag gedaan en liepen hierdoor subsidie mis. Die aanvraag moet binnen 3 maanden na ontvangst binnen zijn, dus werd het verzoek afgewezen. Collega-ondernemers doen er dan ook goed aan om dit wel gewoon op tijd te regelen.”

 

Informatieplicht Energiebesparing nu een eitje

Zoals voor veel andere ondernemers is het fiscale voordeel voor Marieke mooi meegenomen. Maar dat zijn niet de enige voordelen. “In het Activiteitenbesluit Milieubeheer staat dat organisaties zoals de onze moeten voldoen aan bepaalde energiebesparingseisen. We moeten rapporteren aan welke eisen we al hebben voldaan, en hoe we de andere eisen willen behalen.

 

Vroeger was het moeilijk om aan die eisen te voldoen. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig omdat we al aan heel veel eisen voldoen. Het rapporteren voor de Informatieplicht Energiebesparing is dus nu erg eenvoudig. Dat is een prettig gevoel.”

Bron: RVO

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Romynox trots op BREEAM-excellent gecertificeerde gebouw

Interview

Elektrische truck verslaat diesel

Netcongestie? “Afwachten is geen optie. Ik wil verder.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.