Het is belangrijk dat de mensen met wie je werkt begrijpen wat energiebesparing inhoudt. Door ze vervolgens mee te nemen in de stappen, kun je je onderneming eenvoudig duurzamer maken. Dat zegt Martine Nijland van Restaurant Café de Houtplaats.
Martine Nijland en Pauline van Mierlo zijn al 35 jaar beste vriendinnen en sinds 20 jaar ook partners in crime in de zakenwereld. Als Bourgondiërs besloten zij samen een restaurant te beginnen. Allereerst richtten zij zich op het creëren van een gezellig familierestaurant. Voornamelijk door zich af te vragen waar ze zélf met hun kinderen zouden willen eten. Dat bleek eenvoudig: “gewoon een plek waar je meer kunt krijgen dan alleen pannenkoeken en uitsmijters.”
“Na enkele jaren waren we toe aan een nieuwe uitdaging, waardoor we de zaak hebben omgetoverd tot een plek waar zakelijke ontmoetingen plaatsvinden. Onderaan de Posbank gelegen, was dit een goede keuze, want het is een groot succes. Nu zetten we niet alleen eten op tafel, want restaurantje spelen kunnen we wel, maar organiseren we ook trainingen, vergaderingen, kerstmarkten, trouwerijen en condoleances.”
“Energiebesparing wordt voor steeds meer mensen belangrijk. Ook voor onze klanten en andere mensen om ons heen. Als restaurant omarmen wij verduurzaming uiteraard ook volledig. Maar toch is iedere euro er weer eentje. Na een tijdje kwam de Informatieplicht Energiebesparing in beeld. Ik had daar al veel mails over ontvangen, maar nog geen tijd voor gehad om er iets mee te doen.
Eigenlijk moet je dat als drukke ondernemer ook niet zelf willen doen. Het kost dan veel teveel tijd. Ik heb daarom een energieadviseur in de arm genomen. Hij heeft de energiescan gedaan en de lijst met maatregelen die daaruit voortkwam werken we af.”
Restaurant de Houtplaats is niet nieuw in de wereld van energiebesparing. “De slimme meter hangt inmiddels, en ook op het gebied van apparatuur zijn er stappen gezet. Er is onder andere geïnvesteerd in een nieuwe koffiemachine, glasspoelmachine, vaatwasser en ovens. Die ovens waren voor vervanging tien jaar oud en moesten vervangen worden omdat ze energie vraten.
Ook verlichten we niet meer op de traditionele manier. We hebben overal LED opgehangen. Je denkt in eerste instantie dat je daar maar honderd euro per maand mee bespaart, maar in één jaar telt het toch al snel op naar 1.200 euro.”
“Als je je medewerkers inspireert en laat inzien waarom je bepaalde duurzame keuzes maakt, dan is het veel makkelijker om energie te besparen. Een paar jaar geleden deed iedereen maar wat, maar dat zien we nu echt veranderen.
Mijn collega’s en ik merken dat we dan heel geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld waarom een bepaalde koffiemachine energiezuiniger is dan een andere. Dat wil je bereiken. Werk dus met je hoofd én je hart, want dan snap je wat je doet.”
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.