Interview

Profijt van subsidie voor begeleiding bij energiebesparing

Met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) kunnen mkb-bedrijven de kosten voor begeleiding bij energiebesparing voor een groot deel terugkrijgen. Dat kan nét het zetje zijn dat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Autobedrijf Zuithof in Bornerbroek heeft op basis van eigen ervaring profijt van de subsidie.

De SVM heeft het bedrijf over de streep getrokken, weet ondernemer Jarno Zuithof te vertellen. Hij raadt iedereen aan een energieadviseur in de arm te nemen. Zijn ervaring: een goede begeleiding van het hele traject, A tot Z.

Maatschappelijk belang leidend

Het maatschappelijk belang motiveerde het autobedrijf om energiebesparende maatregelen te nemen. Als leverancier van producten die veel CO2 uitstoten, wilde het bedrijf een bijdrage leveren aan energiebesparing en verduurzaming. Drie jaar geleden werden de daken opnieuw geïsoleerd en voorzien van witte dakbedekking. In het jaar van het 60-jarig jubileum wilde de onderneming het bedrijfspand verder verduurzamen.

De subsidieregeling was daarbij een goede steun in de rug. Daarmee kon het bedrijf een energieadvies op maat laten opstellen door een gespecialiseerd adviseur. Ook was het mogelijk de subsidie te gebruiken voor begeleiding bij het uitvoeren van minimaal één van de maatregelen uit het advies. Conform de SVM kwamen de kosten voor de materialen en de aanleg voor eigen rekening.

Zonnepanelen

Samen met de energieadviseur is nagedacht over meerdere energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelen. Er is gekozen voor het aanbrengen van zonnepanelen. De motivering voor die keuze is dat het bedrijf overdag actief is. Tussen acht en vijf is energie nodig. Daarnaast speelde het toekomstige aanbod aan auto’s mee.

Steeds vaker zullen die elektrisch zijn, waardoor het elektriciteitsverbruik zal toenemen. Er ligt nu 1285 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak, goed voor ruim 250.000 kWh per jaar. Dat is een flinke CO2-besparing. Het project wordt afgerond met de installatie van laadpalen van 22 kW.

Het autobedrijf verwacht de investeringskosten binnen zeven jaar te hebben terugverdiend.

Meer weten over de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)? Kijk op de website van RVO

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.