Energiebesparing binnen IT
Tijdens een LEAP-pilot op Schiphol werd maar liefst 10 tot 13% energiebesparing gerealiseerd, zonder daar al teveel voor te hoeven doen. Hoe dat is gelukt? Door slim om te gaan met powermanagement.
LEAP (Lower Energy Acceleration Program) heeft als doel om energiebesparing te realiseren binnen de afdeling ICT en haar datacenters en zodoende sneller in de richting van een duurzame digitale economie te bewegen.
Oorspronkelijk gaf Marjolein Bot tijdens een Amsterdam Economic Board-bijeenkomst het startschot voor LEAP, waar toenmalig commercieel directeur André van den Berg van Royal Schiphol Group direct enthousiast van werd.
Uiteindelijk kwam het LEAP-project terecht bij Mark Spronk, senior projectmanager op de IT-afdeling van Schiphol. Als betrokkene bij diverse duurzaamheidsinitiatieven van Schiphol op het gebied van IT is hij naar eigen net zo enthousiast over het project als van den Berg destijds was.
“Als je kijkt naar het totale plaatje, dan draagt het energieverbruik van IT natuurlijk niet bijzonder veel bij aan de verduurzaming van Schiphol, maar het gaat om het eindresultaat. Wij zijn zeer enthousiast over het realiseren van energiebesparing en daarom moeten we dit soort stappen gewoon zetten”, vertelt Spronk.
“Schiphol heeft een grote behoefte aan IT, en het grote IT-park van het bedrijf – vol met lokale servers, DC-servers en clouddiensten – bewijzen dat. Om het powermanagement te testen, is de pilot eerst op een paar testservers gedraaid. Virtualisatie zijn we bij Schiphol nog niet aangekomen”, gaat Spronk verder.
“Om de energiebesparing in kaart te brengen, hebben we gemeten wat het energieverbruik voor en na de aanpassingen waren. Toen kwamen we uit op een bijzonder grote besparing van 10 tot 13%. Dit percentage is afhankelijk van de belasting van de server en welke functie het uitvoert.”
Toch vinden sommigen het nog wel lastig om de balans te vinden tussen powermanagement en het leveren van de nodige prestaties. “We moeten daarom goed kijken naar de balans tussen het besparen van energie en het leveren van een performance wanneer je dat nodig hebt. Dat doe je gewoon door de instellingen goed na te lopen”, vertelt Spronk. Er is absoluut geen reden om je zorgen te maken dat dit de prestaties negatief beïnvloedt.”
Spronk vindt het een goed teken dat de gehele keten van IT bij elkaar komt om nieuwe dingen te leren en te delen. “Zowel hardware-leveranciers als kennisinstituten en eindgebruikers komen dan bij elkaar. Zo had KPN bijvoorbeeld een inspirerende presentatie over hun brede kijk op duurzaamheid. Daarnaast levert LEAP ook spin-offs op. Zo is er nu een project dat zich richt op immersion koeling. Deelnemer Asperitas onderzoekt namelijk hoe er gekoeld kan worden met vloeistof.”
Bron: RVO
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.