Ototol als groen tankstation
Energiebesparing is tegenwoordig een verplicht nummertje voor veel ondernemers. Maar niet voor Willem-Bas van Tol. In zijn tankstations wordt keihard gewerkt om zoveel mogelijk geld te besparen met energiebesparing. En dat lukt aardig.
Ototol heeft in totaal 6 tankstations onder zijn hoede, verspreid over heel Nederland. Daar is het vooral van belang om service te bieden in de vorm van een goed gevulde shop en lange openingstijden. Maar die service brengt ook extra kosten met zich mee. Want wie 24 uur per dag open is, gebruikt ook 24 uur energie. En vier van de zes tankstations zijn altijd geopend.
“Daarom zijn we begonnen met besparen. Want waar veel verbruikt wordt, valt veel winst te behalen.”
“Bij Ototol kijken we al enkele jaren naar mogelijkheden om energie te besparen. Zo zijn bijvoorbeeld alle lampen vervangen, waardoor nu overal LED hangt. Andere maatregelen zijn een zuinige airco, en ook de koelingen zijn nu voorzien van glazen deuren.
We zijn vooral gefaseerd bezig, want energiebesparing is iets wat continu door blijft gaan. Zo kijken we bij verbouwingen ook altijd naar de mogelijkheden om gelijk energiezuinige oplossingen in te bouwen. Hetzelfde geldt voor het vervangen van apparaten. Gaat er eentje stuk, dan komt daar gelijk een energiezuiniger exemplaar voor terug.”
Hoewel Willem-Bas bespaart vanwege het effect op het klimaat en de financiële voordelen, moet ook hij aan de voorwaarden vanuit de overheid voldoen. Voor hem is dat geen probleem, maar ook als vooruitstrevende ondernemer loopt hij weleens tegen obstakels aan.
“Bij het eLoket van de overheid moet je bijvoorbeeld allerlei vragen beantwoorden over de maatregelen die je neemt. Soms is het even onduidelijk hoe je een vraag moet beantwoorden. Toch kom je er altijd wel uit. Na een tijdje weet je hoe het werkt, en is het niet ingewikkeld meer.”
Voor Willem-Bas van Tol is het eenvoudig. “Ondernemers moeten gewoon even goed naar hun bedrijf kijken, en onderzoeken waar winst te behalen valt. De meeste maatregelen verdien je namelijk gewoon snel terug. Kijk ook altijd even of je wel aan de maatregelen moet voldoen. Onder de 50.000 kWh en 25.000 m3 gas hoef je namelijk niet te besparen. Soms kunnen bepaalde ontheffingen er ook voor zorgen dat je bepaalde onderdelen van de informatieplicht niet hoeft in te vullen.”
“Het komt er vooral op neer dat ondernemers zich gewoon even één keer moeten verdiepen in de materie. Dan zien ze vanzelf dat het allemaal best meevalt.”
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.