Levensmiddelen

“Onze supermarkt bespaart 20% op de energierekening”

Energiebesparing gerealiseerd
92.741 kWh
Kostenbesparing stroom
20%
Aantal maatregelen
5

Welke maatregelen heeft Coop Koetsier Vries genomen?

WTW-systeem
Dakisolatie
Ledverlichting
Nachtafdekking voor koelingen
Dimlicht voor vulploeg

Verbouwing leidt tot forse energiebesparing
Henk Rik Koetsier komt uit een supermarktfamilie en nam in 2018 een Emté over. Na de overname werd de verouderde supermarkt direct omgebouwd tot een Coop. Energiebesparende maatregelen kregen een centrale plek in de verbouwing. DEB sprak met eigenaar Henk Rik over de energiebesparing die zijn supermarkt heeft gerealiseerd.

Verbouwing en overname zijn natuurlijk moment

Toen de ondernemer in 2018 besloot om de supermarkt te kopen, was er nog niets aan energiebesparing gedaan. “Een flinke upgrade was dus op zijn plaats”, aldus Henk Rik. “Daar hebben we wel diep voor in de buidel moeten tasten, maar ik ben nog jong en heb genoeg tijd om het terug te verdienen. Omdat bij zo’n overname toch al veel komt kijken, kan je dit soort dingen maar beter gelijk doen.”

Groot aantal maatregelen genomen

Nadat de nieuwe supermarkt zijn deuren opende, bleek er veel veranderd te zijn. “We hebben echt bijna alles aangepakt”, vertelt Henk Rik. “We begonnen direct met een WTW-systeem, waarmee we opgewekte warmte van de koeling gebruiken als verwarming op de winkelvloer. Daar hebben we nog een stukje subsidie voor gekregen, waardoor de terugverdientijd een stuk acceptabeler wordt.

Daarnaast kozen we voor extra dakisolatie, ledverlichting door het hele pand, nachtafdekking voor wandkoelingen en gedimde verlichting als alleen het personeel aanwezig is.”

20% energiebesparing

“We hebben de verbruiksgegevens van vóór en na de overname eens naast elkaar gelegd. In 2018 verbruikte de winkel 469.473 kWh en in 2020 nog maar 376.732 kWh. Een daling van 20%. Dat terwijl we qua omzet wel een plus hadden hadden in 2020, waardoor we verhoudingsgewijs nog minder aan energie hebben betaald.”

Complex maar wel te doen

Energiebesparing is niet iets wat je even in een half uurtje doet. “Het is best complexe materie waar je doorheen moet. Toch is het goed mogelijk om snel winst te pakken, door te zoeken naar de besparingen die je eenvoudig kunt realiseren. Uiteindelijk bereik je het beste resultaat als je alles één keer goed aanpakt.”

Klanten waarderen vooruitstrevende supermarkt

“Vernieuwen en verduurzamen zijn belangrijke aspecten binnen een supermarkt. Zowel op productniveau als op het gebied van energiebesparing. Ook klanten zoeken steeds meer naar die positieve voetafdruk. Vooruitkijken en kansen signaleren zijn daarin enorm belangrijk.”


Vakcentrum

https://www.deb.nl/vakcentrum/

Het Vakcentrum is de belangenbehartiger voor zelfstandige detaillisten in food, non-food, fast moving consumer goods en franchisenemers. De vereniging ondersteunt haar leden bij alle aspecten van het ondernemerschap.

Het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) is het keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemen. Gecertificeerde ondernemers zijn getoetst op zestig criteria die verband houden met duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Bandenspecialisten

Banden- en wielenbranche brengt energiebesparing op spanning

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.