Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Interview Ron Bakker – New Energy Market

Ondernemers zijn meer dan ooit tevoren bezig met energiebesparing. Dit komt voort uit wet- en regelgeving, maar ook uit een intrinsiek streven naar een groenere toekomst. Energiebesparing is kostenbesparing. DEB helpt bij het bepalen van energiebesparende maatregelen die van toepassing zijn op jouw onderneming.

Kostenbesparing kun je ook realiseren op het gebied van slimme energie-inkoop. New Energy Market  is een adviesbureau dat ondernemers hierbij helpt. In dit interview legt oprichter Ron Bakker uit hoe ze ondernemers helpen bij het vinden van het inkoopmodel dat het beste past bij de energiebehoeften en het energie-afnamepatroon van elk bedrijf.

Ron Bakker is oprichter van New Energy Market stelde als doel om ondernemers te helpen bij het vinden van het juiste energie-inkoopmodel. Maar hoe kwam hij bij deze missie?

“Ik heb een achtergrond in de energiesector. In het verleden heb ik 30 jaar bij een groot energiebedrijf gewerkt. Daar was ik mede verantwoordelijk voor het oprichten van een buitenlandse vestiging van het bedrijf. Na mijn carrière daar ben ik een eigen bedrijf begonnen in projectontwikkeling , project management en operationeel management van duurzame energie- en energie-efficiëntieprojecten.”

Tijdens de crisis gingen de energieprijzen door het dak. Hierdoor besloegen de energiekosten al snel gemakkelijk 15-20% van de totale kosten van bedrijven. Veel ondernemers waren hier de dupe van.

Maar hoe waren de energieprijzen eigenlijk opgemaakt? Al snel bleek dat de energiemarkt voor ondernemers niet erg transparant was. Daarom stelde Ron en zijn partners als doel om transparantie te creëren. “Als ondernemer ben ik erg begaan met andere ondernemers. Ik vind het leuk om een kijkje in de keuken te krijgen bij andere ondernemingen. New Energy Market  komt voort uit de behoefte om anderen te helpen.”

Energie- en kostenbesparing

DEB helpt ondernemers met energiebesparing. Maar kostenbesparing begint bij het analyseren van je energiecontract. Wat is het verbruik, en wat betaal je ervoor? Energie- en kostenbesparing gaan hand in hand legt Ron uit. “Met besparing op energie-inkoop kun je energiebesparende maatregelen financieren. Elke m³ aardgas of kWh elektriciteit die je niet gebruikt hoeft immers niet opgewekt te worden. Daar zit de echte besparing!”

Hoe gingen jullie te werk?

“Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop. Je moet het zien als een onafhankelijke energievergelijker voor bedrijven. Wij hebben rond de 50 energieleveranciers benaderd, maar geen van allen wilde inzicht geven in de opbouw van de aangeboden energieprijzen terwijl hier wel behoefte aan was vanuit de markt.”

Tijdens de gesprekken met energieleveranciers zoomde Ron dieper in op de totstandkoming van de prijzen. Hij maakte een analyse van de energiemarkt en ontdekte dat er in de energiemarkt 7 verschillende inkoopmodellen bestonden. Deze modellen zijn echter niet toegankelijk voor de hele markt ondanks de vraag hiernaar. Ron kan deze modellen nu koppelen aan individuele ondernemingen en ondernemers maatadvies bieden.

Wat zijn energie-inkoopmodellen?

De energieprijs komt tot stand doormiddel van een aantal aspecten: de kosten voor onbalans, risicopremie, winstmarge en administratieve kosten.

Sommige leveranciers bieden bij zakelijke klanten geen dynamisch contract aan. Enkel vast. Tijdens de energiecrisis zijn er nieuwe modellen ontstaan voor de inkoop van energie. Deze zijn niet voor iedere ondernemer vrij toegankelijk bij iedere energie leverancier. De modellen bieden meer transparantie waardoor ondernemers meer invloed hebben op de energieprijs die ze aangeboden krijgen.

“Toen wij begonnen aan onze missie waren er simpelweg twee mogelijkheden. Een vast en een variabel tarief. Er was echter geen openheid in de prijsvorming.”

Wat biedt New Energy Market ondernemers?

Bij de analyse die Ron maakte zijn zeven energie-inkoopmodellen naar voren gekomen. Deze heeft New Energy Market  toegankelijk gemaakt voor de markt. Dit geldt ook voor kleinverbruikers, voor wie verschillende keuze mogelijkheden normaalgesproken geen optie zijn.

New Energy Market wil ondernemers graag helpen bij het kiezen van juiste inkoopmodel en heeft uniek toegang tot de 7 inkoopmodellen die gebruikt worden in de markt. De behoefte van de individuele ondernemer staat hierbij centraal. Iedere ondernemer krijgt een individueel maatwerkadvies over welk inkoopmodel het beste past bij de energiebehoeften. Dit in tegenstelling tot advies van andere adviseurs wat meestal enkel voor een totaal inkoopcollectief gelden.

“New Energy Market heeft een doorbraak gerealiseerd op het gebied van energie-inkoop en biedt op maat gemaakte contracten aan. Alles op basis van de behoeften van de ondernemer. Hiermee kunnen ze tot wel 10-30% kostenbesparing realiseren!”

Bij wie neem je energie af?

Bij wie je energie af gaat nemen is afhankelijk van de behoeftes van de klant. Bij een vast contract betaal je veel risicopremie, onbalanskosten en een hoge marge aan de energiemaatschappij. Bij gebruik van een van de zeven inkoopmodellen maakt New Energy Market een plan op basis van de behoeften van de ondernemer. Je kunt kiezen voor een vast, variabel of gecombineerd tarief.

Voor wie is New Energy Market?

New Energy Market is er voor alle ondernemers. Van groot- tot kleinverbruikers. Iedereen kan gebruik maken van de 7 energie-inkoopmodellen. Dit geldt ook voor brancheorganisaties en collectieven. New Energy Market  biedt een op maat gemaakte oplossing voor elke onderneming. Voor elke situatie is er een passend model.

Pilot study

New Energy Market wil de nieuwe inkoopmodellen graag delen met ondernemers. Daarom zoeken ze bedrijven die hierover in gesprek willen gaan. Als dit leidt tot het aangaan van nieuwe contracten en kostenbesparing, besteden wij hier graag aandacht aan op deb.nl. Binnenkort start een pilot waarin New Energy Market gaat onderzoeken of DEB een goed inzicht kan geven in energiebesparingsmodellen.

Wil jij met jouw onderneming meedoen?

Stuur dan een e-mail aan [email protected] dan hoor je z.s.m. meer m.b.t. het vinden van jouw meest optimale energie-inkoopmodel.

Voor meer informatie ga naar www.newenergymarket.nl

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Bandenspecialisten

Banden- en wielenbranche brengt energiebesparing op spanning

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.