Ondernemer Jan Ros – directeur/eigenaar van maaltijdbereider La Coquerie in Arnhem – krijgt op een dag een brief van zijn netbeheerder. De boodschap? ‘U verbruikt te veel energie’. “Dat kwam na alle investeringen in elektrificatie wel als een onaangename verrassing”, vertelt hij. Om er meteen aan toe te voegen: “Maar met een groei van tientallen procenten per jaar is afwachten geen optie. Ik wil verder.”
Aanvankelijk denkt de ondernemer zijn zaken juist goed op orde te hebben. Hij vraagt al jaren geleden een ruimere energieaansluiting aan waarmee hij de groei van zijn succesvolle bedrijf kan realiseren. Hij vervangt zijn 3 gasovens door 4 elektrische ovens waarna de leveringscapaciteit dus onvoldoende blijkt. Ruim een jaar later is hij veel kennis rijker en een aantal illusies armer. Maar de ondernemer gaat niet bij de pakken neerzitten. “In iedere tegenslag zit ook een kans.”
Wat betekent energie voor jouw bedrijf?
“Alles in ons bedrijf is energie omdat ons gehele proces draait om verwarmen en koelen. Dat zorgde dus direct voor problemen na het bericht van de netbeheerder.”
Welke innovatieve oplossingen heb je gevonden?
“We wekken zelf stroom op met zonnepanelen en een solar carport. Die energie slaan we op in grote accu’s. Om de pieken in ons verbruik te reguleren heb ik in samenwerking met een programmeur een energiemanagementsysteem ontwikkeld. Dit systeem geeft inzicht in ons real-time energieverbruik. Dat hebben we vervolgens vertaald in een stoplichtsysteem voor in de productieruimte. Als het stoplicht rood brandt dan neemt de accu het over. Als de accu het niet kan bijbenen of leeg of defect is dan blijft het licht langer dan 40 seconden rood branden en gaat er een signaal af. Dat is het teken dat we moeten afschalen.”
Beeld uit video; onderaan dit artikel vind je een link naar de complete video
Dit vraagt dus ook wat van je medewerkers.
“Klopt. Daarnaast zijn we ook tijdelijk overgestapt op avond- en nachtdiensten om toch te kunnen blijven produceren en leveren zonder dat we op piekmomenten te veel stroom vragen. Dat zijn dure uren en het is natuurlijk niet prettig voor de medewerkers.”
Wat heeft het van jou zelf gevraagd?
“Ik heb wel wat leergeld betaald met de tijd die het me heeft gekost. Het is ook wel enigszins logisch dat je tegen obstakels aanloopt als je voorop loopt. Als manager van een bedrijf schaak je altijd op meerdere borden. Ik heb er nu een schaakbord bij gekregen. Ik ben heel praktisch ingesteld en wil eerst zelf weten hoe het zit voordat ik het kan overdragen. Je kunt pas iets loslaten als je het ook hebt vastgehad.”
Zou je zaken anders aanpakken met de kennis die je nu hebt?
“Ik heb de juiste keuzes gemaakt. Netcongestie is iets waar ik geen invloed op heb. Wat ik mis is het ondernemerschap en partnerschap bij netbeheerders, overheden en bijvoorbeeld ook binnen de werkgroep op ons industrieterrein. Ik wil graag met ons industrieterrein van het net af gaan, maar dan loop je toch weer gauw tegen belemmeringen aan die mensen opwerpen. Adviesbureaus komen vooral met oude wijn in nieuwe zakken.”
Hoe zie jij energie in de toekomst voor je?
“Er worden nu miljarden geïnvesteerd in het landelijke netwerk, maar ik zie meer toekomst in ondergrondse energieopslag en een meer regionale en lokale aanpak.”
Tijdens het interview geeft Jan Ros aan dat hij minder leergeld had hoeven betalen als hij gebruik had kunnen maken van de handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’. “Ik weet zeker dat andere ondernemers er veel aan hebben”, besluit hij.
In dit artikel (met video) Jan Ros mist partnerschap in de energietransitie (Ondernemen.nl) vertelt deze mkb-ondernemer meer over zijn uitdagingen. Neem snel een kijkje in de keuken bij La Coquerie.
Wil jij jouw energieke ondernemerschap delen met andere mkb-ondernemers? Neem dan contact met ons op.
Er is een toenemende druk op het elektriciteitsnetwerk: vraag en aanbod van elektriciteit zijn hoger dan de beschikbare netcapaciteit. Deze ‘netcongestie’ kun je zien als een file op het elektriciteitsnetwerk. Je leest hier meer over: Wat is netcongestie en wat betekent het voor jou als mkb-ondernemer?
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.