Mobiliteit

“900 zonnepanelen en WKO-installatie maken ons volledig zelfvoorzienend.”

Genomen maatregelen
8+
900 zonnepanelen
186.000 kWh opwekken

Vooraan staan als het om duurzaamheid gaat

Als directeur van Nebim is Arno Roebbers zeer begaan met de impact die het bedrijf op het milieu heeft. Maar verduurzaming van het bedrijf moet volgens Arno niet alleen sexy klinken. Het moet daadwerkelijk zorgen dat de bedrijfsvoering in de breedste zin van het woord bijdraagt aan een energie neutrale toekomst.

Welke maatregelen heeft Nebim Groep genomen?

900 zonnepanelen
Warmte- koudeopslag
Warmte terugwin systeem
Veel glas voor warmte en licht
Daglichtdimmers
Bewegingssensoren

Kritisch kijken naar gedrag en ontwikkelingen

“Bij Nebim is MVO belangrijk. Het is de meetlat waarlangs de ontwikkeling van ons bedrijf wordt gelegd. We hebben bijvoorbeeld diverse energiebesparende maatregelen genomen die tegelijkertijd bewustwording creëren in onze omgeving.

Buiten de gekende maatregelen hebben we bijvoorbeeld een eigen rijinstructeur die chauffeurs leert om efficiënter te rijden. Dat zorgt voor brandstofbesparing (CO2), minder bandenslijtage en versleten remmen, en daarmee dus ook langere onderhoudsintervallen. We doen dat trouwens zonder winstoogmerk. Als we met onze afdeling Business Solutions ‘slechts’ break-even uitkomen, dan zijn we daar gewoon tevreden mee.

Daarnaast hebben we een ‘Used Parts’ service met KZD*** keurmerk, waar goedgekeurde onderdelen een tweede leven krijgen en dus ook bijdragen aan een circulaire economie.”

Steeds meer energiebesparende maatregelen

“Nebim Groep is flink op weg met verduurzaming. In ons jongste pand in Venlo is het gehele gebouw bijvoorbeeld voorzien van een waslijst aan energiebesparende maatregelen. Zo hebben we onder andere 900 zonnepanelen op het dak, die samen 186.000 KWh opleveren en het pand in combinatie met een WKO-installatie volledig zelfvoorzienend maken.

Daarnaast besparen we ook met een WTW-systeem, extra veel daglicht van buiten, daglicht dimmers op de verlichting, bewegingssensoren, automatisch geregelde inductie verlichting per lichtbaan en nog diverse andere maatregelen.

In de oudere gebouwen werden tot nu toe vooral quick wins toegepast, zoals sensoren voor de verlichting, zuinige CV-ketels en nieuwe verlichting. De oudere gebouwen krijgen onder andere nog zonnepanelen op het dak om zelfvoorzienend te worden.”

Voor de goedkoopste gaan zorgt voor tranen

“Bij Nebim kijken we niet alleen naar de prijs. Ook de uitvoering van het project moet duurzaam zijn. We willen appels met appels vergelijken, dus we formuleren een doelstelling en leggen die voor aan een uitvoerder om de expertise te kunnen beoordelen.

Je ziet dat de goedkoopste dan soms niet het specialisme heeft waar je naar op zoek bent. De verkeerde keuze levert dus gegarandeerd tranen op.”

Niet duurzaam? Dat is niet meer van deze tijd

“Als ondernemer moet je anno 2020 echt wel bezig zijn met verduurzaming en energiebesparing. Dat hoort gewoon bij onze tijd. We zijn dat als individu, maar ook als ondernemers verplicht richting de volgende generatie.

Ik vind dat verduurzaming niet altijd financieel voordelig hoeft te zijn. Het is vooral ook een morele keuze. En als er dan onder de streep nog geld overblijft is dat mooi meegenomen.

Wat dat betreft is DEB wel een groot pluspunt. Dan ontstaat er één plek waar alle informatie gevonden kan worden, en weet je als ondernemer dat de informatie betrouwbaar is. Voor sommige ondernemers zal dat verduurzaming in gang zetten. Anderen zullen hun doorgang vinden op het platform.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Hoe gaat het met… De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Uitgeest)

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.