Interview

“De stip op de horizon moet haalbaar zijn”

Marie-Hélène werkt sinds 2017 als directeur bij NBOV. Ondernemers in deze vereniging bakken ambachtelijk brood en banket en verkopen dat in eigen beheer. Duurzaamheid krijgt ook bij deze vereniging een steeds prominentere plek op de agenda. DEB sprak met Marie-Hélène over duurzaamheid en de rol die NBOV op dit onderwerp inneemt.

Duurzaamheid in alle processen

Bij NBOV zitten zo’n duizend ondernemers die het volledige productie- en verkoopproces in eigen handen hebben. “Er zijn veel elementen waarop energie bespaard kan worden”, legt Marie-Hélène uit. “Ondernemers gebruiken energie bij het productieproces, de inrichting, koeling en het distribueren van producten. Bij al die onderdelen kan er nog energie bespaard worden.”

Visie van NBOV

Bij NBOV is duurzaamheid als concept wel al eigen gemaakt. “We zijn er als vereniging van overtuigd dat we dit moeten doen”, legt Marie-Hélène uit. “Die stip op de horizon moet uiteraard wel haalbaar zijn. Duurzaamheid kost namelijk geld en die kosten moet je ergens ook weer in kunnen doorberekenen. Dat betekent dat je klanten bereid moeten zijn daarvoor te betalen.”

Marie-Hélène vervolgt: “we merken inmiddels dat er een aantal koplopers zijn, maar ook dat er nog grote groepen zijn die nog niet zijn begonnen. Wij zien het als de taak van NBOV om die massa in beweging te krijgen, door trends te signaleren en ondernemers aan te sporen.”

Ondersteuning bieden

“Die ondersteuning van ondernemers moet trouwens altijd informerend en helpend worden ingestoken. We doen hier niet aan belerende tonen. Uiteindelijk zijn we er voor de ondernemer, dus helpen we liever met het verlenen van toegang tot slimme keuzes, onder andere door collectief inkopen.”

Grootste uitdaging

Zonder oven kan een bakker niet veel, maar het verbruikt wel de meeste energie. “Daarom is het ook zo’n grote uitdaging om van het gas af te gaan”, legt Marie-Hélène uit. “Los van de beschikbaarheid van duizenden gasloze ovens voor alle bakkerijen in Nederland, moet ook je productieproces er klaar voor zijn. En de kwaliteit van je producten mag natuurlijk ook niet in het geding komen. Bovendien, moet in de vestigingsplaats voldoende energie en daarvoor benodigde infrastructuur beschikbaar zijn”.

Nieuwe ontwikkelingen

Energiebesparing is overigens lang niet de enige trend die speelt binnen de NBOV. “We zijn met veel meer dingen bezig”, legt Marie-Hélène uit. “We richten ons ook op voedselverspilling. Door met data te werken kan een bakker veel beter de verwachte vraag naar producten in kaart brengen. Blijft er dan toch nog brood over, dan wordt dat nu al voor andere doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld veevoer en bierproductie.

De Farm to Fork-werkwijze uit Brussel wordt ook steeds belangrijker, waarbij je kunt nagaan waar een product vandaan komt. Zo komt er een circulaire keten tot stand waarbij CO2-uitstoot en andere vervuiling veel beter inzichtelijk wordt.”

DEB

“Ondernemers bij NBOV zijn tot tachtig procent van hun tijd bezig met productie. De overige twintig procent moet dus slim besteed worden. DEB is daarom een handige platform, die het makkelijker maakt om te zien hoeveel geld een ondernemer kan besparen en met welke energiebesparende maatregelen. Dat vind ik ontzettend belangrijk. Omdat ze hiermee zelf zien hoeveel winst ze kunnen behalen met hun onderneming.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.