Webinar 1 oktober 2024: Antwoorden op netcongestie. Verkrijg essentiële inzichten en ontdek praktische oplossingen.
Bedrijfshallen

“Klimmateriaal recyclen was gouden zet”

Verduurzaming versnellen dankzij subsidie
Iedereen in de klimsport maakt zich er schuldig aan. Een stukje milieuvervuiling. Dat realiseerde Gerard van Laar zich, die enkele jaren geleden zelf een klim fanaat werd. “Je reist, wandelt door de natuur en gooit versleten materialen weg als je thuis komt.” Dat kon anders, bedacht hij.

Welke maatregelen heeft Clean Climber genomen?

Schoonmaakacties in binnen- en buitenland
Recyclen van oude klimschoenen

Klein begonnen 

Hoewel de stichting van Gerard inmiddels uit de kluiten gewassen is, begon het ooit met een klein initiatief naast zijn werk. Samen met andere klimmers organiseerde hij evenementen in Bosnië en Duitsland om afval op te ruimen. Vanwege een stortvloed aan positieve reacties, besloot hij vervolgens om met twee vrienden de stichting Clean Climber op te zetten. Die stichting heeft als doel: “De klimsport in balans te brengen met de natuur”, aldus van Laar. 

 

Maar naast het opruimen van afval, zag van Laar nog meer kansen. Het inzamelen van gebruikte klimschoenen om die vervolgens te recyclen. Zeker op dat gebied valt veel te winnen. Met 80.000 paar weggegooide klimschoenen per jaar, levert dat 160.000 kilo afval op. Dat berekende van Laar destijds op de achterkant van een bierviltje. 

Eerste ter wereld 

“Er bleek in de hele wereld nog geen bedrijf te zijn dat klimschoenen verzamelt en verpulvert tot iets bruikbaars”, vertelt van Laar. Maar vanwege het beperkte netwerk van de stichting, konden ze niet zo snel schakelen.

Totdat ze contact opnamen met RVO en daar in contact kwamen met Geert Kooistra, casemanager bij het Versnellingshuis Nederland Circulair. Kooistra bracht de stichting in contact met relevante bedrijven en gaf ondersteuning bij het vinden van subsidies.  

“Nu hebben we zo’n groot netwerk, dat we stappen kunnen maken. We hebben contact met een bedrijf dat werkschoenen recyclet, en onderzoeken welke mogelijkheden verwerkt granulaat heeft in het produceren van nieuwe klimschoenen.” Inmiddels is Clean Climber wel al op het spoor gekomen van een bedrijf dat gebruikte klimschoenen gaat verpulveren in granulaat. 

 

Tips voor ondernemers 

“Zoek naar lokale partijen met vergelijkbare doelen als jij”, geeft van Laar als tip. “En zorg dat je contact opneemt met het Versnellingshuis, zodat ze weten waar je mee bezig bent.” Het Versnellingshuis is een initiatief van het Ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland.  

 

Heb je zelf ideeën voor verduurzaming en innovatie? Lees hier meer.

Bron: RVO

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Romynox trots op BREEAM-excellent gecertificeerde gebouw

Interview

Elektrische truck verslaat diesel

Netcongestie? “Afwachten is geen optie. Ik wil verder.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.