“Je staat er niet bij stil hoeveel je verspilt”

Slagerij Derksen
Ondernemer Angelo Derksen werd stevig wakker geschud toen hij werd geconfronteerd met het energieverbruik van zijn slagerij. Het was zo veel dat hij wettelijk werd verplicht om energiebesparingsmaatregelen te treffen. Na de schrik kwam het realisme. En nu is het een sport geworden om nog meer energie te besparen. Alleen led-verlichting voor de vleestoonbank bleek nog niet zo simpel…

Deze energiebesparende maatregelen heeft Slagerij Derksen genomen

Koelleidingen geïsoleerd
Ledverlichting
Energiezuinige koelmachine
Ledverlichting
Verplaatsen apparatuur voor efficiënte koeling

Derksen is volstrekt eerlijk over het verleden. Als rasechte ondernemer was hij altijd druk met zijn zaak, een slagerij waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Het onderwerp energiebesparing ging grotendeels langs hem heen. Totdat hij zicht kreeg op de mate van verspilling. Zoals iedere ondernemer lette hij altijd goed op de omzetontwikkeling. ‘Ik was druk bezig met verdienen. Dat je ook flink kunt besparen, realiseerde ik me niet zo. Je staat er niet bij stil hoeveel je verspilt.’

 

Wettelijke verplichting

Hij werd verplicht naar het energieverbruik van zijn zaak te kijken. De slagerij gebruikte per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit. Hij zat er niet veel boven, maar ontkwam niet aan de wettelijke verplichting er wat aan te doen. Derksen wist er weinig van af, zegt hij zelf.

 

Gelukkig was er hulp vanuit Groene Allianties de Liemers. Deskundigen zetten hem op het spoor van besparing. Ze gaven aan wat er allemaal mogelijk is. Ze rekenden voor hoelang het kost om bepaalde investeringen terug te verdienen. Gaandeweg werd hij steeds enthousiaster. Achteraf was hij verbaasd wat je allemaal kunt bereiken. Nu beveelt Derksen bepaalde maatregelen van harte bij collega’s aan.

 

Isolatie

‘In een slagerij heb je veel koelleidingen. Ik ben het hele bedrijf doorgelopen en heb alle leidingen opnieuw geïsoleerd. Oud isolatiemateriaal is vervangen. Dat kost weinig en levert heel wat op’, legt hij uit. ‘Als je handig bent, kun je het zelf’. Het kostte hem weinig tijd en moeite. Datzelfde gold voor de vervanging van tl-buizen door ledverlichting.

 

Het energieverbruik daalde met 10 tot 20 procent. Dat is een serieuze hoeveelheid. Toen onlangs de motor van een koelmachine moest worden vervangen, koos hij voor de energiezuinigste. ‘Dat was best een investering’, geeft Derksen toe, ‘maar het energieverbruik daalt met 35 tot 40%. De nieuwe motor is ook veel stiller.’

 

Bedrijfsproces

Energiebesparing is ook kritisch naar je bedrijfsproces kijken. Derksen maakt zelf worst. Vanuit de gedachte van doelmatigheid maakte hij altijd zoveel mogelijk. Totdat hij ging nadenken hoeveel energie de koelcel opslokt. Is het echt voordelig een grote voorraad aan te houden?

 

Nu maakt hij vaker kleinere hoeveelheden. Onder aan de streep loont dat. Een ander voorbeeld is de plaatsing van de koelinstallaties. De ene blies warme lucht uit die de ander vervolgens aanzoog om daarna te koelen. Door ze alleen anders op te stellen, kon energie worden bespaard. Zo eenvoudig kan het zijn. Als je het maar in de gaten hebt.

Ledverlichting

De vervanging van tl-lampen door ledverlichting was minder gemakkelijk dan het leek. Niet voor het magazijn en de productieruimtes, wel voor de vleesvitrines. ‘Ik wilde graag overschakelen. Want je hebt in de koelvitrine verlichting hangen die warmte produceert.

 

Hoe logisch is het om daar led te installeren. Alleen zag het vlees er door de kleur van het licht niet lekker uit. Je kunt een ondernemer niet vragen zijn verlichting aan te passen als daardoor de klanten weglopen.’ Deze transformatie duurde daarom even. Na lang zoeken vond hij een gespecialiseerd bedrijf dat hem een gepaste oplossing kon aanbieden.

 

Klanten

Derksen nam zijn klanten mee in het transformatieproces. Hij vertelde ze over energiebesparende maatregelen en dat door led het vlees er net wat anders uit kon zien. Zijn klanten reageerden positief. ‘Je bent goed bezig’, kreeg hij terug. Zo ervaart hij het zelf ook. De schrik was nodig om hem tot het besef te laten komen. Zelfs een gewone slagerij verbruikt meer energie dan je denkt. En kan fors besparen op de energierekening.

 

‘Wat ik aan maatregelen kan nemen, heb ik gedaan’, zegt Derksen. De lijst zoals die in DEB staat, heeft hij afgewerkt. Zonder DEB te gebruiken, moet hij bekennen. Hij was een voorloper. Hoe je het doel bereikt, is niet zo belangrijk. Het gaat om het resultaat.

 

Intussen denkt hij na wat hij nog meer kan doen. Energie besparen is een sport geworden. Zonnepanelen misschien?

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Romynox trots op BREEAM-excellent gecertificeerde gebouw

Interview

Elektrische truck verslaat diesel

Netcongestie? “Afwachten is geen optie. Ik wil verder.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.

Webinar 15 oktober 2024: Netcongestie begrijpen en oplossen. Initiatief van Rabobank en MKB-Nederland.