Bedrijfshallen

“Verduurzaming is noodzakelijk om als bedrijf te overleven.”

Welke maatregelen heeft HAVEP genomen?

Houtkachel
Warmte delen met verzorgingstehuis
LED-verlichting
Elektrische laadpalen
Elektrisch wagenpark
1.200 zonnepanelen

HAVEP neemt duurzaamheid serieus
Energiebesparing is niet alleen moreel wenselijk. Het bepaalt de toekomst van je bedrijf. Dat stelt Anna van Puijenbroek, CEO van HAVEP. Dit familiebedrijf pakt het produceren van werkkleding voor de bouw en industrie extra duurzaam aan.

Holistische kijk op ondernemen

“Voor ons bedrijf is duurzaamheid en energiebesparing van enorm groot belang. Het is echt verweven in onze filosofie. Dat heeft deels te maken met het feit dat wij als familie van oudsher belangstelling hadden voor dit onderwerp, maar ook omdat we in de natuur gevestigd zijn. Je ziet dan de impact die ons bedrijf heeft op de omgeving.

Om die reden kijken wij op een holistische manier naar verduurzaming en proberen dit toe te passen in de gehele keten, van grondstoffen tot producten en processen. Onze aandeelhouders zijn precies hetzelfde, en zijn dan ook net zo tevreden met cijfers over duurzaamheid als over de fiscale winst.”

Overschot van warmte delen

“Bij HAVEP hebben we flink geïnvesteerd in duurzame verwarming van onze gebouwen. Met een houtverbrandingsoven wekken we alleen regelmatig meer warmte op dan we nodig hebben. Daarom wordt een deel van onze warmte, overgeheveld naar een nabijgelegen verzorgingstehuis. Een mooi voorbeeld van duurzaamheid, waar participeren en delen centraal staan.

De houtsnippers die we gebruiken komen trouwens uit het bos achter ons pand. Omdat we een aanplantingsplan hebben, is dat trouwens CO2-neutraal.”

Ook personeel brengt ideeën in

“Een voor ons belangrijke maatregel is het zonnepanelenveld op het dak. We hebben 1.200 panelen die een groot deel van onze stroombehoefte opwekken. Daarnaast hebben we ook de isolatie eens goed bekeken om het lekken van warmte te voorkomen en uiteraard hebben we overal LED-verlichting hangen.

Vervolgens plaatsten we laadpalen voor ons elektrische wagenpark.  Een deel van de initiatieven komt vanuit het personeel. Dat is mooi om te zien, want dat betekent dat onze werknemers zijn vergroeid met de filosofie achter verduurzaming. Dat werkt veel beter dan wanneer je regels van bovenaf opgelegd krijgt.”

Aanpassen is cruciaal

“HAVEP moet volgens de wetgeving verplicht energie besparen. We waren daar al op voorbereid, door rapportagesystemen te maken die meetbaar maakten wat duurzaamheid kost en oplevert. Om ook in de toekomst te kunnen ondernemen, is het belangrijk om hier op tijd in mee te gaan. Er gaan namelijk nog wel meer regels en wetten komen op dit gebied.

Wat dat betreft is dit natuurlijk puur de theorie van Darwin. Uiteraard begrijp ik dat sommige ondernemers het lastig vinden om de maatregelen te financieren. Maar op termijn levert energiebesparing altijd geld op. En eerlijk gezegd: ondernemers die daarin geen enkele verantwoordelijkheid dragen, mogen wat mij betreft een draai om de oren krijgen.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Bandenspecialisten

Banden- en wielenbranche brengt energiebesparing op spanning

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.