Harrie Arendsen is een familiebedrijf uit 1968, met vijf Volvo outlets en Pedaleur Bikes in het Oosten van het land. Duurzaamheid en energiebesparing komen hier niet alleen vanuit een intrinsieke motivatie, maar zit diep geworteld in het DNA van de gehele onderneming. Deb ging in gesprek met Mascha Roelvink, Coördinator Facility & Process bij Harrie Arendsen.
Bij Harrie Arendsen wordt er van alles gedaan om duurzaam te ondernemen. Die drive komt vanuit het bedrijf zelf, maar ook vanuit Volvo. Een duurzaam merk, wat dus goed past bij Harrie Arendsen. Toch reiken de ambities van Harrie Arendsen veel verder dan dat.
“Ons bedrijf is verbonden met het Erkend Duurzaam Premium certificaat, waar een pittige audit aan vooraf is gegaan. Het is wellicht wat droog, maar uiteindelijk wel inspirerend en ook draagt het bij aan de bewustwording. Ons bedrijf heeft inmiddels een flink aantal energiebesparende en groene maatregelen genomen.
Zo hebben we op diverse vestigingen geïnvesteerd in bewegingssensoren, daglicht dimming, groen sedum dak, zonnepanelen, laadpalen, LED-verlichting, waterbesparende kranen, waterloze urinoirs en is het pand in Hengelo zelfs licht-georiënteerd.
De werkplaats is bijvoorbeeld op het noorden gericht vanwege het gunstige licht, en we hebben op strategische plaatsen meer glas voor een betere opwarming in de winter. Met onze regenwateropvang besparen we zo’n 1.600.000 liter water per jaar. Onze meest recent geplaatste zonnepanelen leveren zo’n 75.000 kWh per jaar op.”
“Ook zijn we erg ver gegaan in het gebruiken van duurzame materialen. We hebben in samenwerking met andere bedrijven zelf bestrating ontwikkeld. Zo is de bestrating op de parkeerplaats gemaakt van hoogwaardige duurzame grondstoffen, zoals olivijn, die onze CO2-uitstoot kunnen opnemen.
Ook gebruiken we biobased verf, ECOR-materiaal voor bouwkundige elementen en hebben we gietvloeren waarin onder meer koffiedik verwerkt is. We gebruiken daarnaast behang dat vervaardigd is van gerecyclede spijkerbroeken, tapijt van gerecyclede visnetten en bestellen alleen duurzame, lokale koffie- en theeproducten.
En met de Stichting Harrie Arendsen Foundation investeren we in lokale initiatieven, zoals bijvoorbeeld een grasmaaier voor de lokale kinderboerderij of een fiets voor Parkinson patiënten in een verzorgingshuis. Allemaal met het doel om bij te dragen aan een mooiere wereld, niet alleen in duurzaamheid, maar ook voor de mensen om ons heen.”
“We verduurzamen niet vanwege de subsidies, of andere voordelen. Wij geloven namelijk dat je de gebaande paden moet verlaten om een goede planeet achter te laten. Elke stap is er dan één, en die stappen mogen best geld kosten.
Ook kan je niet overal een terugverdientijd aan hangen. Je berekent toch ook niet de terugverdientijd van een keuken? Waarom zouden we dat wel doen met een zonnepaneel? Het is gewoon een afschrijving, en daar moet je slim mee omgaan.
En het is tegenwoordig ook eenvoudiger te financieren. Er zijn diverse subsidies en groene leningen. Daarbij moet wel gezegd worden dat die subsidie dan betrouwbaar moet zijn, net als bij SDE++. Dan weet je dat je de komende 15 jaar geld krijgt. Garanties binnen de subsidies zou ondernemers eerder over de streep kunnen trekken om de stap richting duurzaamheid sneller te zetten.”
“Harrie Arendsen nodigt graag andere ondernemers of leveranciers uit. Niet om op te scheppen, maar juist om te inspireren en mogelijkheden te bespreken. Kunnen we bijvoorbeeld het aantal transportbewegingen met leveranciers verminderen, of zijn er andere eenvoudige wijzigingen die we kunnen doorvoeren?
Door met elkaar in gesprek te gaan, steek je elkaar aan om mogelijkheden te onderzoeken en kunnen we soms het vliegwiel bij die ander aan de gang krijgen.”
“Voor veel ondernemers zal een platform als DEB goed van pas komen. Met wat extra informatie over bijvoorbeeld subsidies, weet je dan precies waar je aan de boom kunt schudden. En die informatie kan nét dat laatste zetje zijn om ook te starten met energiebesparing en verduurzaming.”
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.