Mobiliteit

“We moeten ondernemers handelingsperspectief bieden.”

Hannie Stappers is Manager Public Affairs bij BOVAG. Ze heeft een sterke focus op ondernemerschap. Haar doel is om nieuw beleid en regelgeving te toetsen op haalbaarheid, betaalbaarheid en uitvoerbaarheid.

Want alleen op die manier worden randvoorwaarden geschept die passen bij de ondernemers in de branche. DEB ging met Hannie Stappers in gesprek over energiebesparing en duurzaamheid.

De duurzame visie van BOVAG

“Voor BOVAG is het een belangrijke missie om alle ondernemers te ondersteunen op hun pad naar duurzaamheid. Iedere ondernemer heeft zijn/haar eigen instapniveau, daar moet onze ondersteuning op ingeregeld zijn. We doen dat door ons in te zetten voor passende randvoorwaarden benoemd in onze BOVAG Ondernemersagenda, door bijvoorbeeld in co-creatie een platform als DEB mee te helpen ontwikkelen.”

Ook BOVAG plaatst zonnepanelen

“BOVAG heeft zelf ook 300 zonnepanelen laten plaatsen op het BOVAGhuis in Bunnik en we helpen ondernemers om hetzelfde te doen door collectief inkopen mogelijk te maken. Ook leden en werknemers van BOVAG kunnen aanhaken bij dit collectief. Immers als branche organisatie heb je een ambassadeursrol.”

Handhaving wordt steeds strenger

“Dat handhaving steeds strenger wordt, is een gegeven. Het zou mooi zijn als we de overheid zover krijgen om maatwerk te leveren voor ondernemers die het op dit moment al niet eenvoudig hebben dankzij Corona. Zoals dat vaker gaat, je hebt koplopers, een peloton en achterblijvers. Energie besparen is nu in de peloton fase, daarbij hoort een ‘gezonde marktwerking’ ofwel een faire handhaving zodat de koplopers en het peloton ook worden beloond voor hun inspanningen. De wortel of de stok voor de achterblijvers? Dat blijft maatwerk en helemaal in Coronatijd. Ik zou eerder kiezen voor een goede begeleiding van de achterblijvers om wederzijds begrip en bewustwording te creëren. Het is vaak geen onwil. Ben je koploper, zit je in het peloton of kun je net aanhaken: er is altijd behoefte aan maatwerk.”

Eigen duurzaamheidscertificaat en platform voor leden

“In samenwerking met andere branches, hebben we het Erkend Duurzaam certificaat in het leven geroepen. Er zijn nu 2.200 BOVAG leden die dit certificaat hebben en we zien steeds meer animo hiervoor. Ook kunnen ondernemers op de website www.bovagledenwinkel.nl meedoen met grote collectieve inkoopacties. Zo maken we verduurzaming een stukje aantrekkelijker voor onze leden.”

“Zelfs zonder verplichting vanuit de overheid, kan verduurzamen duizenden euro’s opleveren”

DEB is ideale aanvulling voor ondernemers

“DEB is een ideaal platform om ondernemers op ieder instapniveau mee te krijgen. We moeten ondernemers handelingsperspectief bieden, en een platform als DEB doet dat op een wijze die aansluit bij de ondernemer en zijn/haar bedrijfsvoering. Duurzaamheid is, en blijft maatwerk. Ook als er geen sprake is van verplichting vanuit de overheid, helpt het DEB platform bij het realiseren van flinke besparingen. Het kan gaan om duizenden euro’s per jaar. Met de aansluiting van de BOVAG ledenwinkel tenslotte, helpen we onze leden met een kwalitatief aanbod om de kostenbesparing daadwerkelijk te realiseren.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.