Bedrijfshallen

“Wij besparen € 80.000,- per jaar aan energie.”

Opbrengst zonnepanelen
€ 80.000+
Genomen maatregelen
7+

Welke maatregelen heeft Groenendijk Bedrijfskleding genomen?

3.500 zonnepanelen
LED-verlichting
Elektrische auto's
Warmte- en koudeopslag
Lichtsensoren
Textiel als isolatiemateriaal

Groenendijk Bedrijfskleding als duurzame marktleider
Bij Groenendijk bedrijfskleding wordt kleding gemaakt. Onder andere de kleding voor de politie, NS en douane vinden hier hun oorsprong. Maar kleding is niet het enige wat op de radar van het bedrijf staat. Binnen en zelfs in de muren van het bedrijf zijn energiebesparing en verduurzaming naar een nieuw niveau getild. DEB sprak met Jaap Groeneweg, Algemeen Directeur van Groenendijk Bedrijfskleding.

Het meest duurzame bedrijf van de branche zijn en blijven

De huidige doelstelling van Groenendijk Bedrijfskleding heeft niets met omzet te maken. Het bedrijf begrijpt namelijk dat duurzaamheid en energiebesparing de deur naar een gezonde bedrijfsbalans zijn.

“We hebben daarom als doelstelling om het meest duurzame bedrijf van de branche te zijn en te blijven. Daarin zijn we al goed onderweg. We nemen op dit moment vrij grote maatregelen, omdat we de groene vinkjes bij de LED-verlichting en andere quick-wins al lang geleden hebben gezet”

3.500 zonnepanelen nieuwste aanwinst

Dat Groenendijk Bedrijfskleding de daad bij het woord voegt, blijkt wel uit de laatste investering. “We hebben dit jaar zonnepanelen op het dak laten leggen, 3.500 stuks. Een flinke investering, maar mede dankzij subsidie verdienen we dit na 7,5 jaar terug. De 10 jaar daarna verdienen we daar dus tonnen aan.”

Tegelijkertijd besparen we zoveel energie uit dat we per kwartaal bijna 4.000 bomen aan CO2 compenseren.

De opbrengst van de zonnepanelen is veel hoger dan ons energieverbruik. Daarmee besparen we jaarlijks zo’n € 80.000 aan energie, en leveren we daarnaast ook nog terug aan het net.”

Waslijst aan andere maatregelen

LED-verlichting, elektrische auto’s, zonnepanelen, Warmte- en Koudeopslag, lichtsensoren en een nieuw circulair pand dat is geïsoleerd met oud textiel. Je kan het zo gek niet bedenken, of Groenendijk Bedrijfskleding heeft het gedaan. 

De reden voor het nemen van deze maatregelen? “We staan dankzij duurzaamheid hoger aangeschreven bij klanten, besparen geld op de energierekening en met een terugverdientijd van onder de 7 jaar, is er eigenlijk geen reden om dit soort maatregelen niet te nemen.’

Wederkerigheid is ook belangrijk bij kiezen uitvoerder

“Bij het kiezen van een aanbieder kijken wij niet alleen naar de prijs. We nemen namelijk ook een stukje wederkerigheid mee. We gaan dan bijvoorbeeld in zee met een bedrijf dat iets nodig heeft wat wij leveren. Dit kan andere ondernemers dus ook weer een voordeel opleveren.”

Vinden van informatie is tijdsintensief

“Wij hebben op ons eigen initiatief alle stappen moet uitzoeken en zetten. Maar wat je ziet is dat het best lastig is om duidelijke informatie te vinden. Het is versplinterd op internet, en voor het uitzoeken van informatie over subsidies moet je echt even gaan zitten. Dat is het uiteindelijk altijd waard, want er is enorm veel geld te krijgen in de vorm van subsidie.”

“Ondernemers, laat je niet gek maken door vergezichten. Focus je alleen op de eerste stappen”

DEB is uitstekend platform om stappen te zetten

Wat dat betreft is DEB een erg goed platform om wegwijs te worden in de wereld van energiebesparing en duurzaamheid. Omdat je op basis van je postcode en overige bedrijfsgegevens een indicatie krijgt wat je kunt besparen, wordt het voor veel ondernemers een stuk transparanter.”

Ook is de incentive om te starten dan duidelijk. Ondernemers zien daar direct de quick-wins, en die zijn zeer belangrijk om de eerste serieuze verschillen te zien op de energierekening.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Hoe gaat het met… De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Uitgeest)

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.