Green Planet zou zomaar eens het meest unieke tankstation van Nederland kunnen zijn. Maar ondanks de vele bijzondere maatregelen die het bedrijf nam, is Green Planet nog steeds bezig met innoveren. DEB sprak met Edward Doorten, initiatiefnemer van Green Planet.
“Bij Green Planet geloven we in een snel veranderende mobiliteitsbranche. Daarin wordt gestreefd naar ‘zero emission’. Wij denken dat we daar een grote rol in spelen. Onze visie ‘Today for Tomorrow’ sluit daar goed bij aan. We proberen vandaag invulling te geven aan de wereld van morgen, op het gebied van auto’s en trucks.”
“We hebben het hier over een transitie. Dus je moet goed kijken hoe je daar handen en voeten aan geeft. Je kunt niet in één keer omslaan. Daarom omarmen we bij Green Planet op dit moment nog beide werelden. De wereld van diesel en benzine, en de wereld van waterstof en elektriciteit. Onze gasten maken zelf de keuze waar zij klaar voor zijn.”
“Het resultaat van al die jaren hard werken is dat we een baken zijn geworden in deze verduurzamingsslag. We merken dat klanten het echt geweldig vinden om bij ons langs te komen. De feelgood factor is daarbij heel erg groot. Het heeft betekenis voor mensen om zich te associëren met Green Planet.”
Maar hoe creëer je een groen tankstation als je ook nog benzine en diesel verkoopt?
“Voornamelijk door zelf energie te besparen en op te wekken. Daarom hebben we twee grote windmolens staan die stroom opwekken, en er komen binnenkort twee enorme luifels met zonnepanelen erop. Ons sedumdak zorgt ervoor dat de airco zelfs in de zomer nagenoeg niet gebruikt hoeft te worden.
Dankzij ons warmte terugwin systeem hebben we minder stookkosten, en uiteraard hangt overal LED-verlichting. Op termijn willen we gaan samenwerken met zonnevelden in de regio, en moeten er twee enorme powerbanks komen die elektrische auto’s kunnen opladen. Vervolgens komt er ook nog waterstof voor trucks en auto’s, en HVO en LNG.”
“Voor ons lag het aanvragen van subsidies wat lastiger, omdat het om DKTI-subsidie ging. In dat geval moet een innovatie aan verschillende eisen voldoen. Dan is een sterke coalitie met diverse partijen noodzakelijk.”
“Maar subsidies als MIA/Vamil zijn zeer goed te doen, laagdrempelig, en ook RVO is erg klantvriendelijk om maatwerk te leveren. Dat moeten ondernemers dan ook zeker aanvragen, want geld laten liggen is zonde.”
“Als wij het met andere ondernemers hebben over de dingen die wij doen, dan haken ze soms bij 10% van het verhaal al af. Er komt teveel op ze af. Om niet overweldigd te worden, is een platform als DEB daarom een prima initiatief. Want veel ondernemers moeten hun eerste stappen nog zetten. Voor die ondernemers is DEB dan een perfect middel om mee te starten.”
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.