De ervaringen op het vlak van verduurzaming van een gespecialiseerd bedrijf in renovatie en onderhoud zijn waardevol voor een mkb-ondernemer die aan de slag gaat met energiebesparing. De aanpak van Van der Meijs kan dienen als voorbeeld.
We spreken met Luc Reusken, manager duurzaamheid bij Van der Meijs renovatie & onderhoud in het Brabantse Gemert, binnenkort in Eindhoven. Aangeschoven is extern energie- en bouwadviseur Willem Louwers van Toevast uit Oss. Van der Meijs heeft veel praktijkervaring met verduurzaming als onderdeel van renovatieprojecten van woningen. Die is gebaseerd op het werk voor elf woningcorporaties in Noord-Brabant en Limburg die op de lijst van opdrachtgevers staan.
Reusken geeft mkb’ers het volgende advies: ‘Zet een stip op de horizon. Bepaal wat je doel is. Wanneer wil je wat bereikt hebben? Hetzij omdat het verplicht is, hetzij omdat je het zelf wilt. Maak vervolgens een routekaart. Daarop staan de stappen die je gaat nemen. Je kunt niet alles tegelijkertijd. Maak gebruik van de natuurlijke momenten die zich aandienen: noodzakelijk onderhoud, kapotte of afgeschreven apparatuur of een uitbreiding. Voorkom desinvesteringen. Maak slimme keuzes.’
Reusken weet waarover hij het heeft. Het meer dan 40 jaar oude familiebedrijf is gespecialiseerd in duurzame renovatie en onderhoud. Het is daarin een van de koplopers. Duurzaamheid krijgt daarbij integraal vorm aan de hand van de principes van “The Natural Step”. Energiebesparing is maar één van de vier thema’s. De andere zijn circulariteit, biodiversiteit en de basisbehoeften van mensen. Bij circulariteit moet je denken aan het hergebruik van materialen.
Biodiversiteit richt zich op evenwicht in de natuur, met zorg voor plant en dier. Duurzaamheid is dus veel meer dan het CO2-neutraal maken van gebouwen. ‘Je bent veel duurzamer bezig als je ook nadenkt over begroeiing, afwatering en het grondwater’, licht hij toe. Een regenpijp kan rechtstreeks zijn aangesloten op de riolering, maar het water kan ook de grond in lopen. In plaats van een parkeerplaats van dichte stenen, kun je kiezen voor waterdoorlatende.
Van der Meijs verhuist begin volgend jaar van Gemert naar Eindhoven. Het nieuwe hoofdkantoor komt in een duurzaam gerenoveerd pand. Het gebouw wordt energieneutraal. Daarnaast is er veel aandacht voor circulariteit. Zo bestaat de gevelbedekking uit eerder gebruikt hout. Ook de balie is opgetrokken uit materiaal dat van een ander gebouw afkomstig is. Waar mogelijk krijgt het sanitair een tweede leven. ‘Ons pand krijgt een voorbeeldfunctie en moet opdrachtgevers inspireren’, zegt Reusken niet zonder trots. Tegelijkertijd doet het bedrijf ervaring op met nieuwe methoden en technieken. Daar kunnen de klanten straks weer van profiteren.
‘Bij verduurzaming van gebouwen’, legt Louwers uit, ‘gaat vandaag de dag de aandacht vooral uit naar de installaties. Bij het ontwerp is de installatie van heel groot belang. Meer dan ooit. De winst bij het eigenlijke bouwen gaat over goed isoleren en luchtdichtheid. Goede isolatie is inmiddels gemeengoed, steeds meer een vanzelfsprekendheid. Door een goede keuze van de installatie en met zo luchtdicht mogelijk bouwen ga je het verschil maken.’
Het gesprek komt op het thema geld. Kost verduurzamen geld? Reusken: ‘Als je duurzaamheid meeneemt in het volledige proces, zijn de meerkosten vaak beperkt. Je moet bijvoorbeeld goede materialen kiezen die recyclebaar zijn. Ook is het belangrijk om demontabel te bouwen. Dat wil zeggen dat onderdelen er later weer gemakkelijk afgehaald kunnen worden. Wie circulair denkt, weet dat afvalstoffen de grondstoffen van de toekomst zijn.’ Louwers vult aan: ‘Dus als je er nu rekening mee houdt, bespaar je kosten in de toekomst. Slopen kost nu geld, maar levert straks geld op. Daarnaast wordt de wetgeving steeds strenger, dus je moet wel. Er zijn ook veel subsidiemogelijkheden. Maak daar gebruik van.’
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.